Trafikdag med bilvolt och krock för invandrare

Först en bilkrock och sedan en volt med personbilen. Eleverna som läser svenska för invandrare fick pröva på spännande saker under trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s och Vägverkets egen trafikdag.

Thumma Sornsakda prövade att skjutas ut från stolen i sju kilometer i timmen. Vid den farten hinner personen ta emot sig med händerna vid en kollision.

Thumma Sornsakda prövade att skjutas ut från stolen i sju kilometer i timmen. Vid den farten hinner personen ta emot sig med händerna vid en kollision.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-10-14 06:00
Undervisningen för ett hundratal elever ägde rum på parkeringen utanför Lärcentrums lokaler i Boden och sköttes av frivilliga från motororganisationen FMK (tidigare Försvarets motorklubb).
Lärcentrum har varje år ett trafiktema och denna gång handlade det om att låta eleverna själva få pröva hur det känns att krocka eller sitta i en så kallad voltbil som snurrade runt två, tre gånger.
Sju kilometer i timmen
Försökspersonerna blev också hängandes en stund upp och ned i sina bilbälten inne i fordonet. Thailändskan Thumma Sornsakda testade " bilkrocken" genom att sätta sig fastspänd i en stol, för att sedan släppas iväg i en fart som motsvarade sju kilometer i timmen.
- Det var inte så farligt. Jag tycker det känns bra att få pröva på olika saker, säger thailändskan.
Teame Hagos från Eritrea som gillade voltbilen har körkort från sitt gamla hemland. Han planerar också att ta körkort i Sverige.
- Jag vill gärna ha ett körkort för att kunna köra bil, men vi får se hur det går, säger han.
- Reaktionerna har varit positiva från elevernas sida så här långt. Vi har även demostration inomhus hur man använder bilbarnstolar.Lärcentrum kör även en orienteringskurs i körkortsteori som är väldigt populär bland sfi-elever. De tycker det är viktigt med körkort, för att få ett jobb, säger Lars Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om