Träffad av bom
Vårdläraren Carina Holmström fick fyra tänder utslagna när hon träffades rakt i ansiktet av vägbommen vid I 19:s vakt i Boden.- Bommen är livsfarlig. Jag hade tur, det kunde ha gått värre, säger hon.
Den olycksaliga bommen. Carina Holmström träffades när hon skulle cykla förbi vakten. " Bommen åkte ned direkt och träffade mig i ansiktet", säger hon. FOTO: Lena Leffler
Foto: Lena Leffler
Över munnen
- Jag brukar normalt cykla via en grind på sidan men den var stängd. En bil kom före mig som visade passerkortet vid den automatiska bommen.
- Jag tänkte att jag skulle hinna cykla med för att slippa ta upp kortet. Jag åkte precis efter och för säkerhets skull tittade jag upp. Då åkte bommen ned jättesnabbt direkt efter bilen och träffade mig i ansiktet över munnen, säger Carina Holmström.
Mörbultad
Hon kastades mörbultad till marken, men reste sig upp i rena ilskan.
- Vakten fick nog en utskällning för jag var både arg och chockad just då. Jag hade tur som klarade huvudet. Smällen kunde lika gärna ha tagit i sidan vid tinningen där det finns en stor artär. Det behövs inte mycket för att den ska brista, säger Holmström.
Enligt henne har flera bilar också fått bommen i biltaken.
- De befäl som jag pratade med efter händelsen säger att det kostar för mycket att fixa en annan sorts bom som kan känna av att någon är i vägen, säger Carina Holmström.
Smällen kostade henne fyra framtänder och två tandrötter totalförstördes. Det tog en månad för svullnaden att gå ner så tandbryggan kunde opereras in i käken.
- Jag fick även ta bort en frisk tand för att tandläkaren skulle kunna fästa bryggan i käken. Det är klart det känns lite konstigt i munnen, säger Carina Holmström.
Infektion
Hon berättar att hon aldrig är sjuk och vill inte vara sjukskriven.
- Så jag jobbade resten av olycksdagen. Däremot åkte jag på en infektion på grund av tänderna och tycker jag blir lättare sjuk nuförtiden, säger Carina Holmström.
11 000 kronor har tandskadan kostat henne som anmälts till försvarsmaktens försäkringsbolag AGA. Holmström har ännu inte fått ett öre.
- Försäkringsbolaget säger att det är försäkringskassan som ska stå för detta, men från kassan får jag inga besked, säger hon.
Vid NSD:s besök på I 19 användes passerkort vid inpassering och vid utpassering skötte en värnpliktig bommen. Men passerkort brukar och kan användas samtidigt, både vid in- och utpassering.
- Bommen ska lyfta för varje förbipasserande och jag kan bara beklaga händelsen. Jag kan i dag inte säga om bommen går för snabbt ned eller om man gått vidare med ärendet. Det är jättetråkigt när någon skadas på sin arbetsplats och vi hoppas komma till rätta med problemet, säger Wilhelm Guldbrand, I 19:s informationschef.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!