Toppolitiker extraknäckar som timvikarie

Béatrice Öman har börjat som timvikarie hos StudentConsulting. Hon undervisar i språk och knyter därmed ihop säcken. När hon tog sin magisterexamen i språk och litteraturvetenskap i hemlandet finansierade hon studierna som språklärare på en privatskola.

Fyra språk. Béatrice Öman talar fyra språk flytande; franska, tyska, engelska och svenska. Dessutom har hon kunskaper i finska och holländska.

Fyra språk. Béatrice Öman talar fyra språk flytande; franska, tyska, engelska och svenska. Dessutom har hon kunskaper i finska och holländska.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-09-21 06:00

Béatrice Öman är uppvuxen i byn Altenkessel på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Hon talar fyra språk flytande; franska, tyska, engelska och svenska. Dessutom har hon kunskaper i finska och holländska.

Förutom uppdraget som socialnämndens ordförande är Béatrice Öman timvikarie på StudentConsulting, som har avtal med utbildningsförvaltningen om vikarieförsörjningen. Jag träffar henne en måndag på Björknäsgymnasiet inför undervisning i engelska på introduktionsprogrammet.

– Jag extraknäcker mest här på introduktionsprogrammet, på gymnasiet och på SFI (Svenska för invandrare reds. anm.).

Hur kom du på den här idén?

– Jag ville göra någon nytta.

Gör du inte det som ordförande i socialnämnden?

– Lite konstigt låter det ju, säger Béatrice Öman och skrattar, men tillägger sedan:

– Våra uppdrag, som ordförande i socialnämnden och i utbildningsnämnden, är de största efter kommunalrådets heltidsuppdrag. Mitt uppdrag är på 55 procent och de fördelas utifrån när jag behövs. Beredskapstelefonen kan ringa på kvällar och helger när något akut inträffat. Det händer inte ofta, men det händer.

När hon tillträde 2014 som den tredje ordföranden under förra mandatperioden var det första uppdraget att leverera en handlingsplan på grund av ett mycket stort underskott, så då jobbade hon heltid.

– Så småningom har det blivit lugnare även om socialnämnden fortfarande har stora utmaningar. Det är ingen lugn tillvaro, men det är inte längre ett heltidsuppdrag och jag kände att jag måste få göra något annat en halv eller en hel dag per vecka, säger Béatrice Öman och fortsätter:

– Men jag är ju, trots min utbildning, den minst anställningsbara människan. För vem skulle ta mig nu när jag har ett uppdrag på 55 procent sin innebär att jag måste kunna ställa upp när jag behövs och aldrig kan garantera när jag är på plats. Det går inte att planera då och hade jag varit arbetsgivare hade jag inte givit mig ett heltidsjobb.

Då funderade hon vad det är hon kan göra som går att kombinera med det politiska uppdraget och samtidigt göra nytta genom att bidra med det hon kan. Förutom att hon är språk- och litteraturvetare och lärde hon sig svenska den hårda vägen på SFI, utan att kunna ett ord svenska från början.

– Det som egentligen hände var att en bekant ringde och sa att hon tyckte att jag skulle undervisa i franska. Det var det som var fröet. För tio-tolv år sedan var jag vikarie på Björknäs i tyska. Men jag är inte behörig lärare.

Då, på den tiden, funderar hon på att gå vidareutbildningen på Luleå tekniska universitet, LTU, för att kunna få lärarlegitimation. Men när Béatrice Öman tänkte på vad hon verkligen skulle vilja göra så landade valet på statsvetenskap.

– Det var då jag bestämde mig för att lära mig hur Sverige fungerar. Ett väldigt bra sätt att göra det är genom att delta i samhällsutvecklingen. Jag bestämde mig för att bli politiskt aktiv.

Det blev hon för socialdemokraterna. Hon tog sin kandidatexamen i statsvetenskap 2013 och hade påbörjat sitt magisterarbete. Det var halvklart när hon fick förfrågan om att ta på sig ordförandeuppdraget i socialnämnden. Därefter har det legat på is. Det är inte så att Béatrice Öman ångrar sig nu för hon tycker att hon är på rätt plats.

– Däremot tycker jag att jag kan göra mer nytta.

Så hon anmälde sig till StudentConsulting i våras som timvikarie, eftersom hon ville prova om hon fick ihop det.

– Än så länge går det ihop och jag tycker det är jätteroligt.

Vad tycker du är roligt med att undervisa?

– Egentligen knyter jag ihop min egen säck eftersom det var där jag började.

När hon tog sin magisterexamen i språk och litteraturvetenskap var hon redan språklärare på en privatskola för att finansiera sina studier.

– Jag tyckte det var spännande att utbilda nybörjare. De var till exempel affärsfolk som fått jobb i Tyskland och fick lära sig tyska under åtta väldigt intensiva veckor eller personer som villa lära sig franska på kvällskurser, berättar Béatrice Öman.

När hon var färdig med studierna fick hon jobb på samma företag med att skriva utbildningsmaterial, men i samma veva fick de ett jättestort europeiskt projekt där de skulle jobba med distansutbildning.

– Det var vuxenutbildning och jag fick användning för det jag hade lärt mig. Det var jätteroligt, men sedan tog jag i överenskommelse med företaget mina projekt och öppnade eget.

I sitt eget kunskapsföretaget jobbade hon mycket med att göra hemsidor på olika språk och översatte utbildningsmaterial.

– Jag skrev också själv en modul om hur man skriver html innan de nya, fina programmen kom.

Béatrice Öman får fortfarande några uppdrag per år, men på grund av finanskrisen 2008 blev uppdragen betydligt färre och det var då hon började studera statsvetenskap på LTU.

– EU-projekt och vuxenutbildning har varit med mig hela livet egentligen fast det har tagit mindre och mindre plats, men tröskeln är låg. Jag älskar att undervisa, att undervisa språk och jag älskar språk. Det som är så roligt med SFI och introduktionsprogrammet är att eleverna har så bråttom att lära sig. De vill ut i yrkeslivet. Det är också roligt, säger Béatrice Öman.

– Om det är någon som tycker att det är bra att jag undervisar i svenska och engelska på SFI och introduktionsprogrammet så är det socialförvaltningen, eftersom de har stora rekryteringsbehov. Jag marknadsför oss brutalt.

Du har inga skrupler?

– Nej, absolut inte, svarar hon och skrattar.

Vård- och omsorgsprogrammet ligger vägg i vägg med introduktionsprogrammet.

– Jag säger att det är framtiden och rekommenderar dem vård- och omsorgsjobb eftersom det är där jobben finns. Kanske det blir slut med det nu om det står i tidningen, då kanske någon tycker att det är oetisk marknadsföring.

Men jag tror egentligen inte att det bekymrar henne. Béatrice Öman vet vad hon vill och gör inget ogenomtänkt. När vi första gången pratade om hennes ”extraknäck” på försommaren hade Norrbottens Media precis skrivit om politiker och deras sidouppdrag. Hon funderade då på hur hennes eget skulle uppfattas. Hennes bedömning är att det är viktigt när man inte har ett traditionellt heltidsjobb att man vet vad man prioriterar.

– Därför valde jag att bli timvikarie för att jag ska kunna säga nej när jag behövs i socialnämnden. Man ska kunna leverera vad som förväntas av en.

Sedan går hon och förbereder de kommande lektionerna den här dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!