Tomtar och värmande brasor på julmarknaden

Snöflingorna singlar ned och sprider julstämning på kyrkmarknaden i Boden. Susanne Vikberg har tänt brasan i kyrkstugan där hon säljer tomtar och tennsmycken.– Jag har varit med i sex år i samma stuga, säger hon.

Annelie Wemmenhag besöker julmarknaden och prövar en av döttrarnas julklappar.

Annelie Wemmenhag besöker julmarknaden och prövar en av döttrarnas julklappar.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-12-10 16:40

Snöandet under fredagsnatten och på lördagsmorgonen hindrade inte bodensarna från att göra sitt traditionella besök på Bodens julmarknad. Det är något visst med att tränga sig in i de små kyrkstugorna för att se vad fina saker som finns till försäljning. Det var även uppställt flera marknadsstånd utanför kyrkstugorna där knallar sålde sina produkter.
Besökarna passade på att köpa tomtar, hemstöpta ljus, lyktor och hembakat bröd antingen för att ge bort eller behålla själva.
Sålde fårskinn
Trångfors flicklag i fotboll var en av försäljarna vars mammor bullat upp godfika.
– Vi har sålt en del och kommer även att vara här under söndag. Vi hoppas få sålt allt, säger Petra Sjöberg.
Ute under ett marknadsstånd stod också lulebon Urban Söderlund som krängde skinnhandskar och fårskinn av gotlandsfår. Han hoppades på fler kunder efter tolvsnåret.
– Fårfällarna är väldigt populära att lägga i stolar och soffor som dekoration, säger han.
Urban tar även på sig ett par handskar i bäverskinn.
– Det finns 24 000 strån per kvadratmeter på bäverns buk. Så dessa vantar är jättevarma och täta. De som kör hundspann brukar ha sådana här, säger försäljare Söderlund.
Delade stuga
Konstnären Kerstin Westin och fårbonden Eva Lind från Bredåker delade kyrkstuga. Många som kom in i stugan tittade på fårtofflor och även en boa som var gjord i fårskinn.
– Blir skinnen skitiga så ska man bara hålla ut dem genom fönstren när det snöar, säger Eva Lind.
– Jag brukar besöka marknaden i kyrkstugorna. I dag kommer jag att köpa två stycken boahalsdukar i fårskinn till mina döttrar. Det blir olika färger, säger besökaren Annelie Wemmenhag.
Tomten tog en lur
NSD besökte även öppet hus på Robbgården där man ägnade sig åt ljusstöpning och självaste tomten tog sig en lur. Boden spelmän stod för fin musik. I bagarstugan på hembygdsområdet pågick även bakning av mjukbröd.
– Vi har gjort en femliterssats och ska även göra en omgång till. Det verkar gå åt, säger bagaren Börje Ulander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om