Tolvåring överklagar åklagarens beslut: "Våld är inte lagligt"

Under en bandymatch på skolgården tog en lärare stryptag på Jenny Sundströms son och lyfte honom så att han nästan lättade från marken. Åklagaren ansåg att läraren var tvungen att ingripa mot eleven och lade ned ärendet. Nu begär sonen med sin mammas hjälp överprövning.

"När jag ställde frågan om de ens hört barnen som bevittnade hela händelsen, så är det inte gjort", säger Jenny Sundström.

"När jag ställde frågan om de ens hört barnen som bevittnade hela händelsen, så är det inte gjort", säger Jenny Sundström.

Foto: Petra Älvstrand

BODEN2017-07-31 06:00

Upprinnelsen till händelsen var att Jennys son, Jacob, tog ned en bandyboll med hög klubba på målvaktsutkast. Trots att det fanns flera vittnen till det som hände på skolgården den dagen veckan före sportlovet så behandlas ärendet som att ord står mot ord – lärarens mot tolvårige Jacobs.

Läs mer: Lärare tog stryptag på elev - skolan polisanmälde inte
Läs mer: Skolchefen: "Läraren jobbar inte kvar i vår kommun"

Föräldrarna polisanmälde läraren för misshandel eftersom skolan inte gjort det och polisen inledde en förundersökning.

Assistentåklagaren Henrik Wallin lade ned förundersökningen och Jenny Sundström pratade med åklagaren.

– Jag försökte trycka på att det är ett barn och att det inte är okey i något läge att ta stryptag på ett barn och samtidigt lyfta upp barnet. Men han kunde inte ge någon annan förklaring än att han ansåg att det var nödvändigt det läraren gjorde och att han inte såg något annat alternativ.

Vad tyckte du om det?

– Jag hade inte förväntat mig det bemötandet. Jag tycker inte om ordet kränkt, men jag kände mig faktiskt lite så. Det slutade med att han inte orkade fortsätta diskussionen och sa att vi kunde överklaga.

Läs mer: Åklagaren: "För mig var det ingen svår bedömning"

Jenny Sundström anser att åklagaren helt har tagit den vuxna personens parti i stället för att bedöma situationen ur ett barnperspektiv.

– När jag ställde frågan om de ens hört barnen som bevittnade hela händelsen, så är det inte gjort. Om barnens föräldrar tycker att det är okey så är det möjligt.

Läs mer: Rektorn: "Det finns inte i rutinerna"

Hon berättar att även Jacobs lillebror såg händelsen, men under tiden som förundersökningen pågick så avråddes de från att tala om den. I ett samtal om något annat för en tid sedan tog han själv upp det spontant.

– Jag ville inte ställa några ledande frågor eller lägga ord i munnen på honom, säger Jenny Sundström.

I stället utgick hon från det åklagaren sagt att det var en stökig situation och att Jacob behövde lugnas ned.

– Men enligt Jacobs lillebror var han inte stökig före händelsen däremot var han arg efteråt. Han skrek bland annat åt läraren: ”Du kan ju inte strypa barn fattar du väl”.

Jenny Sundström bedömer att sonens reaktion efter att läraren tagit strypgreppet på honom hålls emot Jacob, men påpekar att den inte var fysisk utan verbal som hon förstått det.

– Det var som att man redan hade bestämt sig från början. Det var den känslan jag fick. Jag tycker det känns som att läraren försöker skydda sig själv och det har åklagaren köpt.

När Jacob fick beskedet om åklagarens beslut mottog han det med lugn besvikelse. Han har redan sedan tidigare ett lågt förtroende för vuxenvärlden. Hemma har de jobbat mycket med vad som är rätt och fel. Därför känner Jenny Sundström att det är viktigt att Jacob ska se och förstå att samhället inte tycker det är okey.

Hon är besviken på skolan, på rättsväsendet och på att ingen först ville hjälpa dem att överpröva åklagarens beslut. Jacobs målsägandebiträde, som utsågs av Luleå tingsrätt, har Jenny aldrig talat med. I stället tog en annan person på Igne Advokatbyrå AB över. Hon tycker inte att han har tillvaratagit Jacobs intressen. När hon bad om hjälp att överklaga blev beskedet: ”Det finns nya direktiv där det framgår att det inte ingår i målsägandebiträdets uppdrag att upprätta en ansökan om överprövning”.

Hon har vänt sig till Brottsoffermyndigheten, sitt försäkringsbolag och kommunen, utan resultat. Jenny Sundström säger att de känt sig ganska utlämnade.

Genom Norrbottens Media fick Jenny Sundström kontakt med före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem, som gav henne råd hur hon skulle gå till väga för att å Jacobs vägnar överklaga nedläggningsbeslutet. Båda Jacobs föräldrar står bakom överklagningen, som Jacob själv undertecknat.

Jacob begär att åklagare återupptar förundersökningen. Han tycker det är märkligt att åklagaren inte anser att den utpekade personens handlingar är felaktiga och påpekar att ”våld är inte längre lagligt för att stävja ett visst beteende.” Han tillägger att det finns fler vittnen som var på plats, som aldrig hördes.

– Vi vill att det här utreds ordentligt, säger Jenny Sundström.

Efter händelsen på skolan blev läraren avstängd och sade sedan upp sig. Jacob ska börja på en annan skola till hösten och när han var dit på studiebesök fick han veta att läraren som tog stryptag på honom hade sökt jobb där och blev orolig att behöva möta honom igen, enligt Jenny Sundström.

– Vad vi har förstått så fick han inte arbetet. Och skulle han dyka upp så kommer vi göra det vi kan för att han inte ska vara kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!