Töltande travare
Det har saknats en ovalbana för träning och tävling med islandshästar, men nu finns den - mitt på travbanans innerområde.
Gulli Persson ser besviket ut över landet som hon nu har städat upp.FOTO: linda danhall
Foto: linda danhall
- Här har vi all utrustning för underhåll tillgänglig, veterinärer, duschar, allt, det är perfekt, säger Cathrine Hansson från Midur.
Det speciella med denna typ av bana är dels att den är kort, 250 meter runt om, och dels att kurvorna är doserade för islandshästarnas gångarter tölt och pass.
Vad är det som är charmen med islänningar?
- Dom är väldigt lätthanterliga. Det är en liten häst med mycket kraft. Dom kan gå ute året runt, och passar både för barn och vuxna att rida på, säger Midurs ordförande Katarina Lindgren.
Islandsrasen är unik såtillvida att den inte är korsavlad. Rasen togs över till Island på vikingatiden och de senaste tusen åren har man inte infört några nya individer. Det är orsaken till att islandsrasen behållit urhästens gångarter pass och tölt, drag som annars avlats bort på nästan alla hästraser på fastlandet, då de inte ansetts nyttiga.
Takt och tölt
Men just tölten är islandshästens kanske mest uppskattade särdrag. Det är en fyrtaktsgång som är mjuk och låter ryttaren sitta nästan still i sadeln.
Islänningar (människorna) kommer ibland och bosätter sig i Sverige med sina hästar för att kunna tävla, eftersom en islandshäst som lämnat Island inte får återvända - allt för att bevara rasen.
Nästa helg är det klubbtävling på ovalbanan. Bedömningen sker efter flera kriterier: tempo, taktfasthet, hållning, och viktigast av allt är förstås tölten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!