Anneli Nilsson har skickat in en skrivelse till Länsstyrelsen. I dag gäller 80 kilometer i timmen.
– Vi motsätter oss att sikten är god som Trafikverket uppger. Folk i byn är arga och rädda att något allvarligt ska hända, säger hon.
Vi träffar en grupp bybor som vill att farten ska sänkas från första huset i byn till sista.Idag finns bara en ansökan på en 300 meter lång sträcka, där det finns ett backkrön och en djup svacka på respektive sidor på huvudvägen vid en utfartsväg.Karl-Ove Jonsson har bott i byn i 35 år och har sett fordonstrafiken öka i intensitet och hastighet.
– Jag bor i början av byn. Vi vill se en sänkning genom hela byn till 60 kilometer i timmen.För några år gick jag runt med en lista med namnunderskrifter. Den skickades in med en massa kartor för att visa hur kurvorna såg ut. Det finns inte någon bybo som inte vill få sänkt hastighet för många har barn och barnbarn som ska ta sig till bussen, säger han.
– Det värsta för mig är kurvan som finns från Bredåkerhålet ungefär 100 meter från vår infart. Många av bilarna kör väldigt fort och det är väl allmänt känt att sätter man en hastighet så kör man över den, säger bybon Susanne Gunnari.
– Jag har hästgård och för mig känns det farligt att köra över vägen när jag ska ut med hästen för man ser ingenting. Ibland kan det gå 80 men ibland även 130. När jag nyligen skulle svänga ned med jordbrukstraktorn och vagn så måste man ta ut svängen. Då kom en bil och klippte mig på insidan. Tänk om det samtidigt kommit en bil från andra sidan, säger Jessica Sundberg.
– Det är många i byn som har hästar så det skulle behövas skyltar som varnar bilisterna från båda hållen, säger Peter Berkfors.
Bybon Torbjörn Pettersson köpte sitt hus för två år sedan. Huset ligger alldeles bredvid stora vägen och även utfartsägen. Han har själv varit nära att krocka på väg ut från fastigheten.
– Vi haft tre, fyra tillfällen när det varit nära. Har vi tur håller de 80 men det kan gå lite fortare också. Det är väldigt dold sikt. Är man på väg halvvägs upp och har släp på bilen vet man aldrig vad som händer. Enda fördelen är om det är mörkt för då ser man hellyset.
Torbjörn blev också vittne i sommar när en 16-årig mopedist från sommarstugeområdet var på väg ut från utfartsvägen och höll på bli påkörd av en bilist.
– Mopedisten svängde ut och såg bilen i sista minuten. Hur han lyckades väja vet jag fortarande inte eller hur fort bilisten körde, men farten räckte i alla fall. Hade inte mopedföraren upptäckt faran och hunnit vrida mopeden åt sidan hade det blivit ett kors vid sidan av vägen.
– Jag förstår inte varför man inte sänker hastigheten här. Far man vidare till Södra Bredåker så är det väldigt låga hastigheter där och det är bara någon kilometer bort. Där är det också öppet och fritt, säger Pettersson.
I skrivelsen har Annelie Nilsson också begärt chikaner eller fartkamera i byn i byn som en trafiksäkerhetsåtgärd.
– Far man till andra sidan Luleälven eller byn Norra Bredåker har man satt upp chikaner och allt möjligt för att hålla nere hastigheter. Men de som bor där har en möjlighet att köra upp på väg 97 om man pendlar. Den möjligheten finns inte på den södra sidan om Luleälven. Så vi har krävt det även här, säger hon.