Tillbaka i Sverige

I helgen flögs den svårt skadade yrkesofficeren från Boden hem från Afghanistan. - Jag lider med de anhöriga och förstår vad de går igenom, säger Luleåbon David Ström, som sårades vid ett bombattentat i fjol.

Olof Granander, regementschef  I I9.Foto: susanne jansson

Olof Granander, regementschef I I9.Foto: susanne jansson

Foto: Susanne Jansson

BODEN2010-11-22 06:00
På lördagseftermiddagen landade Akademiska sjukhusets intensivvårdsplan i Uppsala med officeren som i fredags skadades svårt i benen sedan hans jeep träffats från sidan av en granat från ett raketgevär väster om Mazar-e-Sharif. Anhöriga och Olof Granander, chefen för I 19, mötte den skadade som fördes till sjukhuset för fortsatt intensivvård.
God kontakt
- Det har fungerat otroligt bra. Hjälpen har bara tagit 32 timmar från skadetillfället tills vår kamrat är hemma. Jag har god kontakt med familjen som även stöttas av företagshälsovården. Arbetskamrater på I 19 har fått nödvändig information om den skadade för att vi ska slippa spekulationer rörande sjukdomsfallet, säger Olof Granander.
En som också varit centimeter från döden i Afghanistan är Luleåbon och granatgevärskytten David Ström. Hans terrängbil körde den 11 november förra året på en hemmagjord bomb som briserade med förödande kraft. En afghansk tolk dog och samtliga fyra svenska soldater skadades svårt.
Körde på bomb
- Det känns hemskt tråkigt att en svensk skadas igen. Bodensaren drabbades av en granatattack och vi körde på en bomb som också var fallet med den nyligen dödade svensken. Ser man på sprängstyrkan så blir det tekniskt andra skador.
David Ström och en 22-årig tärendöbo skadades svårast. Efter intensivbehandling på det tyska fältsjukhuset, där även yrkesofficeren från Boden opererades, flögs Ström nedsövd till Uppsala. Han hade söndertrasade kotor i ryggen och svåra benfrakturer.
- Jag opererades fem, sex gånger hemma i Sverige och hade en otrolig tur som överlevde. Att attentaten inträffar samma månad beror nog på att talibanstyrkorna är väldigt intensiva i sina strider när det är varmt. När vintern kommer är det inte lika mycket som händer, säger Ström.
Inget minne
Han mindes inget av bombattacken.
- Det är mer traumatiskt för dem som klarar sig bättre och minns. Jag hade en otrolig tur och kommer aldrig mer att utsätta min familj för samma oro igen.
David Ström går fortfarande med kryckor efter sin omfattande bentransplantation.
- Jag mår bra, men äter fortfarande morfin och har kvar rehabträningen. Målet är att börja studera, säger Ström.
David Ström hade bara två veckor kvar på sin tjänstgöring när han skadades, medan Bodenofficeren hade kvar en månad. Den 16 december ska förbandet från
I 19 vara avlöst i Afghanistan enligt Olof Granander.
Fyra gripna
I dag har åtta anställda från I 19 skadats fysiskt under strider Afghanistan.
- Det beror på att I 19 varit nere på uppdrag i Afghanistan både förra sommaren och i år. Vi får hoppas att vi kan få det lite lugnare längre fram, säger Olof Granader.
Efter attacken mot den svensk-finska patrullen där också två finska soldater skadades har operationerna i området fortsatt.
Natten till lördagen kunde afghansk polis gripa fyra misstänkta gärningsmän.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om