Till Bodens försvar

Starka sär- och egenintressen i försvarsmakten har stort inflytande på försvarspolitiken. Det hävdar Håkan Juholt, s, och säger att det därför behövs politisk styrning. I Boden har det bildats en lokal försvarsgrupp för att skapa opinion och påverka nyckelpersoner.

Leif Pettersson, riksdagsledamot, Christer Carlsson och Maria Bandh, kommunpolitiker, Maria Gustafsson, Seko, Håkan Juholt, biträdande partisekreterare, Britt-Marie Loggert-Andrén, kommunpolitiker, Harry Hannu,  Håkan Jansson, Officersförbundet, och Torbjörn Lidberg, gruppledare, samtalade i helgen om framtidens försvar i Norrbotten.FOTO: Lena Tegström

Leif Pettersson, riksdagsledamot, Christer Carlsson och Maria Bandh, kommunpolitiker, Maria Gustafsson, Seko, Håkan Juholt, biträdande partisekreterare, Britt-Marie Loggert-Andrén, kommunpolitiker, Harry Hannu, Håkan Jansson, Officersförbundet, och Torbjörn Lidberg, gruppledare, samtalade i helgen om framtidens försvar i Norrbotten.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-09-02 06:00
Leif Pettersson, s-riksdagsledamot och ersättare i försvarsutskottet, säger att gruppens jobb är att följa försvarsfrågan utifrån ett Boden- och Norrbottens-perspektiv.
- Det handlar om helheten i länet. Vi jobbar för att F 21 och jägarbataljonen finns kvar och att Bodens garnison utvecklas, så att vi får bidra med det vi är bäst på, att utbilda soldater till kommande uppgifter. Vi ska driva debatt och skapa opinion.
Dödsstöten
Torbjörn Lidberg, s-gruppledare i Boden, säger att det finns två framtidsscenarier.
- Moderaterna och folkpartiet ställer upp på försvarsmaktens inriktning, att det ska bli två utbildningsplattformar som har storstadsanknytning. Även om det inte blir så just nu ligger de planerna bara sju-åtta år fram i tiden.
Lidberg menar att det innebär dödsstöten för Bodens garnison.
Det andra scenariet är att man tar in 12 000 till 15 000 värnpliktiga, som gör lumpen tre-fyra månader och därefter fortsätter en tredjedel värnplikten ett år.
Folklig förankring
- Då får man en folklig förankring. Det ger en bra grund och bredd. Man kan ta ut dem som är lämpliga till officerare och de nationella skyddsstyrkorna, hemvärnet, säger Torbjörn Lidberg.
Håkan Juholt klargör att socialdemokraterna inte tror på ett försvar med enbart yrkessoldater.
Närmast i tiden ligger ett förslag som bland annat innebär att stridsvagnsutbildningen i Boden är hotad.
- Försvaret vill dra ned utbildningsorterna från tre till en, säger Maria Bandh och påpekar att Norrbotten då kan bli en utbildningplats utan alla vapensystem, som kan samöva.
Både hon och Leif Pettersson påpekar också vikten av att försvarets förmåga i subartiskt klimat vidareutvecklas, för den som klarar strid i subarktiskt klimat klara även allt annat.
Håkan Juholt tycker att det är bra att folk engagerar sig. Han tillägger att om politiken saknar riktning eller abdikerar till försvarsmakten så vinner de starka särintressena.
Dold agenda
Han hävdar att det finns en dold agenda och krafter, som vill minska den svenska militärens kapacitet så mycket att Sverige tvingas att gå med i Nato under amerikanskt paraply.
- Så det sista vi ska lägga ned är här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om