– De flesta företag kommer att tjäna på det här. Jag var i en blomsterhandel i stan häromdagen och hon som drev den var överlycklig, säger kommunalrådet Claes Nordmark kommunalråd. (S).
Den omedelbara effekten blir nya uppdrag till byggentreprenörer.
– Men sedan kommer det gynna alltifrån restaurangerna till gymmen.
Han kalkylerar med att ett jobb i en stålfabrik skapar åtminstone 2,5 jobb till i kringverksamheten.
– Det blir över 3 000 jobb, utöver de 1500 i fabriken. Det är vad experterna säger.
Nu är det mycket som ska ordnas fram till beräknad produktionsstart 2024.
Kommunen satsar 10 miljoner kronor på att bereda tomten och byggstart blir 2022.
Det krävs också ny infrastruktur.
– Det säger ju sig självt att om 1500 personer ska jobba i den här fabriken i Norra Svartbyn, så kommer det krävas goda möjligheter att ta sig dit och därifrån, fyra kilometer, från riksväg 97.
Stålet som tillverkas måste transporteras med tåg till Luleå för att fraktas ut via Luleå hamn och därför kommer det att behöva byggas en ny järnvägssträcka som ansluter till Malmbanan. Vem som ska stå för den kostnaden ska utredas.
Jenny Molvin, kommunikationschef hos H2 Green Steel, har nyss återvänt till Stockholm efter ett besök i Boden. Redan nu har de etablerat kontakt med företagarföreningarna i Luleå och Boden för att man vill engagera det lokala näringslivet och skapa arbetstillfällen.
– Det ligger i vår plan och ambition att jobba så långt som möjligt med lokala leverantörer och service, säger hon.
Ett samarbete med LTU är också inlett. Det kommer att krävas mycket forskning när inte bara de, utan en hel gruvnäring ska ställa om till fossilfritt, konstaterar hon, och det behövs utbildad arbetskraft att anställa.
Det är forskning inom metallurgi och stålframställning som är intressant, men inte enbart.
– Ett viktigt inslag i vår produktion är digitalisering, artificiell intelligens och smarta maskiner.
När det gäller kompetensförsörjningen behöver de även åka ut och informera på gymnasieskolor och yrkesutbildningar, konstaterar hon.
Någon bodensare är ännu inte anställd, men det kan komma att ske senare i år.
– Vi är än så länge i tillståndsfasen.
Hon upplever att de har blivit väl mottagna.
– Vi har mötts av en region snarare än två kommuner och det är värdefullt när det gäller att kunna attrahera medföljande, vilket att kommer bli en viktig fråga om man inte vill ha det här med fly-in-fly-out.
Bostäder, kulturutbud, idrott och restauranger är avgörande för att locka ny arbetskraft, menar hon, och hennes uppfattning är att Boden och Luleå tillsammans har mycket att erbjuda.
Johan Johansson, vd för Bodenbo, har en hel del att fundera på just nu. Det kommunala bostadsbolaget har 21000 lägenheter i beståndet. Det kommer inte att räcka.
– Det vi först tittar på är vilka byggprojekt vi kan tidigarelägga, där detaljplanerna är klara. Ett andra steg är att ändra detaljplaner på tomter vi redan har. Men exakt var vi ska bygga, när och hur mycket, ber jag att få återkomma med.
Områden de snabbt kan vara igång i är Sveafältet och kvarteret Nejlikan, berättar han. Han tror inte att Bodenbo ensamt kan förse alla nyinflyttade med bostäder, utan det kommer att krävas fler aktörer.
– Vi måste vara snabbt igång och kanske också tänka lite utanför boxen och vara lite nyskapande. Men planering tar tid. Man kan ju tänka att det är enkelt att resa ett hus. Men du måste se till att det finns vatten och avlopp och att du kan få värme till det. Även om det går avloppsrör i närheten så kanske de inte har rätt dimension.
Näringslivsprofilen och tidigare politikern Anders Sundström från Piteå är rådgivare i H2 Green Steel och i nuläget den enda norrbottningen i företaget. Han har de senaste åren varit med och dragit igång batterifabriken Northvolt i Skellefteå och många personer därifrån är de samma som nu jobbar med H2 Green Steel.
– Etableringen betyder oerhört mycket för Norrbotten på samma sätt som Northvolt betyder oerhört mycket för Västerbotten. Det är ju en investering på 25 miljarder kronor som ska genomföras på kort tid.
Vad ser du för positiva kringeffekter?
– Dels skapar det väldigt många jobb direkt i verksamheten. Dels är de ju en processindustri precis som gruvorna, massaindustrin och stålverket i Luleå, som genererar väldigt mycket jobb i service och underhåll. Norrbotten kommer att behöva få en inflyttning.