371 personer var nominerade till Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps välrenommerade stipendium. Rasmus och fyra andra unga förmågor får 50 000 kronor i stipendium för att de visat mod, tanke och handlingskraft utöver det vanliga.
21-åringen har redan från tidig ålder engagerat sig för ungas lärande genom utbildande innehåll på TikTok och som grundare av tre bolag riktade mot både elever och skolkoncerner. Han får priset just för sin handlingskraft och innovativa metoder för att kunna lyckas i skolan."
– Personen som nominerade mig har jag hjälpt väldigt mycket. Han har ADHD och haft svårt att fokusera i skolan. I dag ska han gå naturprogrammet, siktar på att bli civilingenjör och är aktiv ungdomspolitiker. Jag har fått vara med på den resan och det känns superfint, säger Rasmus.
Bodensaren har växt upp i Buddbyn och gick hela grundskolan i sta´n innan han fortsatte till rymdgymnasiet i Kiruna.
– Jag har alltid gillat att gå i skola men upplevt att det kanske inte funnits lika stort stöd för andra i skolan.
Det var anledningen till att han körde igång Schoolmentors 2019 på Tik Tok.
– Jag ville dela med mig av mina erfarenheter och berättade på sociala medier vad jag gjorde och hips vips så exploderade det. Efter tre år har jag en skara på 98 700 följare.
PÅ Schoolmentors bjuder 21-åringen på sina mest effektiva pluggmetoder och sitt eget liv som student.
– Just nu pluggar jag i London och berättar hur det är att gå i skola i ett annat land.
Rasmus har läst naturvetenskapligt program på University College London och tar sin kandidatexamen i sommar.
– Jag har specialiserat mig på neurovetenskap och psykologi, men även läst in matte och statistik.
Vad vill du uppnå?
– Jag tycker det är kul att förbättra mina kunskaper och även ha nytta av det jag lärt mig i framtiden i mitt yrkesliv, säger Rasmus.
Förutom skolgången driver han också sina tre bolag. Socrate är en marknadsföringsbyrå som hjälper skolkoncerner med sociala medier, Skoolie hjälper elever hitta och komma in på sina drömuniversitet och bolaget AI GEN förbereder ungdomar för framtidens arbetsmarknad genom att öka deras kunskaper i artificiell intelligens.
– Jag hjälper egentligen folk att bli redo för framtiden. För oavsett vilken arbetsmarknad man hamnar i så behöver alla kunna använda sig av verktyg med artificiell intelligens och kunna nyttja internet i dag, säger Rasmus.
Stipendiepengarna känns välbehövligt för en student.
– Jag har fått ett erbjudande att gå en mastersutbildning i business management. Kommer jag in blir prissumman en hjälp att betala studieavgiften.
Vet du var du fått din intelligens?
– Ja, (skratt). Det är konstant diskussion vid middagsbordet vem som är ansvarig. Mina föräldrar har vanliga jobb men är väldigt smarta bägge två.Det handlar väl mer om vad man har för vilja att utbilda sig vidare.
Förutom allt pluggande så hinner även Rasmus träna flera konditionssporter.
– Jag ska köra Ironman i Kalmar i augusti. Jag tränar väl 20 timmar i veckan på att cykla, springa och simma.Träning hjälper mig att koppla av.
Är det en sport för dig att se var din gräns går?
– Ja, det är så jag funkar. Jag har kikat på ultramaraton som är 250 kilometerslopp. Men det känns som att då börjar nog kroppen ta stryk.