Tidigare regementschef ny Arméchef: "Sämre än någonsin"

Armén står inför fördubblad storlek, fortsatt stöd till Ukraina och kommande Natomedlemskap. Sveriges nya arméchef är inget obekant ansikte i Boden. Han var varit regementschef på I 19, generalmajor Jonny Lindfors.

Generalmajor Jonny Lindfors gjorde sitt första förbandsbesök i Boden sedan han i juni klivit på som arméchef. Till höger om honom står överste Stephan Sjöberg, ny regementschef på A 8.

Generalmajor Jonny Lindfors gjorde sitt första förbandsbesök i Boden sedan han i juni klivit på som arméchef. Till höger om honom står överste Stephan Sjöberg, ny regementschef på A 8.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-06-27 21:00

Armén är Försvarsmaktens största försvarsgren. Senaste försvarsbeslutet innebär en fördubbling storleksmässigt inom tio år.

– Vi har ett omvärldsläge, som är sämre än någonsin under min livstid, säger Jonny Lindfors och refererade till försvarsberedningens senaste rapport, som i korthet drar slutsatsen att världen utvecklas i fel riktning.

– Det är en utmaning mot den rådande världsordningen och viktigare att ha en stark försvarsmakt. Den europeiska säkerhetsordningen kommer inte att vara med Ryssland, utan mot Ryssland.

Kriget i Ukraina, menar Jonny Lindfors, visar med all önskvärd tydlighet betydelsen av artilleriet.

– Det är ett brutalt krig och ett krig som domineras av eldkraft och artilleri. Man nyttjar artilleriet på ett sätt som vi inte har sett sedan andra världskriget. Det är högkonjunktur för artilleri i världen. Det finns ingen förmåga som är så eftertraktad just nu.

undefined
"Alla västliga försvarsmakter behöver växa sitt artilleri, så även Sverige", säger Jonny Lindfors, Sveriges arméchef.

Jonny Lindfors uppger, att det finns en tydlig känsla av att Sverige har för lite artilleri.

– Vi vill ha fler artilleriförband, fler kanoner och vi vill kunna leverera ännu mer understöd till våra brigader. Vi vill utveckla artilleriet snabbare än planerat.

Det kommer att ta lång tid att bygga upp, vara kostsamt och tålamodsprövande.

– Det är ett utmanande uppdrag i en svår tid, men vi har en officerskår, som är väl rustad att ta sig an utmaningen. Vi har de politiska besluten som behövs och ekonomi. Det som det är ont om är tid och personal.

Kriget i Ukraina har också visat på betydelsen av luftvärn för att skydda de egna förbanden och befolkningen. Enligt Jonny Lindfors finns det i planerna, att även luftvärnet ska inkluderas i brigaden och utbildas i Boden.

Med Norge, Sverige och Finland som natomedlemmar ökar Nordkalottens betydelse.

– Östersjön blir ett natoinnanhav. Vid Svarta havet är det konflikt och instängda fartyg- och flottstyrkor. Då finns Rysslands hamn- och fartygskapacitet i Mumansk. Där är deras andraslagsförmåga i form av u-båtar och kärnvapen. 

Nordkalottens strategiska betydelse ökar ännu mer i och med att Ryssland bygger upp stor förbandsmassa där. Jonny Lindfors förklarar, att det finns en tydlig förskjutning av tyngdpunkt i Nato där fokuset riktas norrut.

– Samarbetet mellan Norge, Sverige och Finland blir naturligt då alla kommer att bli nato-länder.

Länderna samverkar redan genom befintliga avtal.

Karta: Försvarsmakten Bodens artilleriregemente A 8
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!