I slutet av 2020 fanns det i Sverige 33 209 registrerade A-traktorer och 15 338 registrerade mopedbilar.
En A-traktor omfattas av samma regler som gamla traktorer, som fanns i Sverige på 1950- och 60-talet. Därför är de hastighetsbegränsande till 30 kilometer i timmen.
Hans Cassepierre, Transportstyrelsens expert, förklarar att det var väldigt många som sökte dispens för att få använda automatisk växellåda i A-traktorer. Därför ändrades regelverket förra året, vilket gjorde det möjligt.
Men redan tidigare tog myndigheten bort kravet på att man var tvungen att kapa fordon för att bygga om dem till A-traktorer.
– Det var då det började byggas om betydligt fler bilar. Nu har det gått ett par år och en del återställer nu A-traktorer till vanliga personalbilar igen så barnen kan fortsätta köra dem när de tagit körkort. Det var det som var grejen, att man kan återställa bilen om man inte gjort alltför stora ingrepp i den. Det kan ha sina fördelar för det är en bil man är van vid att köra.
Enligt Hans Cassepierrre ligger det mycket pengar i det här. En mopedbil kan kosta omkring 200 000 kronor.
Och Teo Hed berättar att bilar som är ombyggda till A-traktorer har en tendens att vara dyrare än själva orginalbilen. Han uppskattar att hans A-traktor är värd kring 80 000-90 000 kronor.
– Den här bilen, som är en 06:a, hade annars varit värd 50 000-60 000 kronor.
Vad är det som gör att de är så dyra?
– Ärligt talat så vet jag inte varför de går upp i pris så pass mycket.
Du är 16 år, hur har ni råd?
– Jag och min pappa har fördelen att vi kan ha en så här fin bil. Mamma och pappa har bra jobb. Jag och pappa tar hand om våra grejer. Jag köper och säljer moppar och försöker restaurera dem och sälja dem dyrare. Det är min egen lilla privata business.
Så du är en entreprenör?
– Ja, i princip.
Nu när det går att återställa bilen kommer du att göra det?
– Nej, det tror jag inte, för det är ganska mycket jobb med att återställa den till en vanlig bil igen. Utan jag kanske säljer den och försöker tjäna ihop till en ny bil i stället.
Teo Hed lägger ned mycket tid på sitt motorintresse. Han använder i första hand sin A-traktor för att transportera sig.
– Men det finns en stor kultur kring att ha en A-traktor. Jag har fått många nya vänner. När jag skaffade min A-traktor fick jag ett helt annat umgänge med människor som antingen har en EPA eller umgås med dem som har det.
Intresset förenar dem. Teo Hed passar på att komma med en uppmaning. Många gånger under helger när alla träffas på en plats, som på parkeringen utanför Colorama i Boden, så skräpas det ned och det kan även förekomma vandalisering. Det resulterar i sin tur i kritik och dåligt renommé.
– Jag tycker det är jättesynd och jag tycker det är onödigt att skräpa ned, säger han.
Enligt Hans Cassepierre finns många kritiker till A-traktorer.
– De som är kritiska tycker det blir långa köer efter dem och att den typen av fordon ökat i stor omfattning.
Men han tycker att det även finns positiva sidor.
– Man får inte glömma att förarna har ett körkort. För att få AM-körkort ska man gå en utbildning på trafikskolan och dessutom göra ett förarprov på Trafikverket.
Han får många frågor om A-traktorer, bland annat om det ska vara bilbälte i dem och det ska det om det fanns i originalfordonet.