Telia tänder Bodens första publika 5G-nät

Telia lanserar 5G-nät i Boden och Luleå. "Vårt 5G-nät bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs med förnybar el", säger Staffan Åkesson, chef för Telia Sverige. Samtidigt moderniserar bolaget det befintliga 4G-nätet.

Staffan Åkesson är teknisk chef på Telia Sverige.

Staffan Åkesson är teknisk chef på Telia Sverige.

Foto: Telia

Boden2021-10-04 19:30

Boden blir en av 23 svenska orter där kunder, enligt Telia, kommer uppleva ett bättre och snabbare mobilnät. Boden och Luleå kommer uppgraderas nu under oktober månad.

– Vi har planerat utbyggnaden utifrån de platser där vi ser att det behövs mer. Vi ser att det är väldigt många som använder vårt nät i de här kommunerna. Därför har vi lagt Boden och Luleå tidigt i vår planering, säger Staffan Åkesson.

Från och med den 4 oktober kan invånare i Boden med 5G-abonnemang och 5G-redo enheter koppla upp sig mot Telias nya 5G-nät med högre datahastigheter och snabbare uppkoppling. När 5G-nätet nu lanseras täcker det centrala delarna av staden. Utbyggnaden kommer sedan fortsätta i området.

 Hela 5G-utbyggnaden i landet ska vara klar 2025.

– En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är oerhört viktigt för Boden, inte minst med tanke på de enorma industrisatsningar som just nu görs i regionen, säger Staffan Åkesson.

Moderniseringen av 4G-nätet är en miljardsatsning i Sveriges digitala infrastruktur och innebär att kapaciteten i nätet mer än fördubblas. För Telias kunder innebär det snabbare bredbandsuppkoppling på fler platser. I samband med moderniseringen kommer täckningen i Luleås tätorter att utökas.

Förutom i Boden och Luleå sker moderniseringen i Harads, Gunnarsbyn, Sjulsmark, Gammelstad, Södra Sunderbyn, Råneå, Niemisel och Vitå.

Frågan är om det här kommer innebär någon förbättring av Telias bristande mobiltäckning på landsbygden, som Norr Media upprepade gånger skrivit om.

– Generellt sett när vi moderniserar hela nätet som vi gör nu så ger det en bättre uppkoppling och en bättre kapacitet. Det kommer märkas, som förbättrad täckning även om vi i det här skedet inte bygger nya master. Det kommer vi göra också, men lite senare, säger Staffan Åkesson.

När Telia nu byter ut gammal utrustning mot ny, förklarar han, att de bygger på fler spektrumband. 

Vad innebär det?

– Radiovågorna som vi skickar ut från våra master går på olika frekvenser. Det bidrar till att vi kan öka kapaciteten och når längre med de frekvenserna.

Kommer det här innebära en förbättring till exempel för brännbergborna?

– Jag kan inte säga något specifikt för enstaka samhällen eller platser.

Utan Staffan Åkesson talar mer i generella termer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!