Ewelina Edenbrink som är tidigare lulebo flyttade till Boden för ett år sedan just på grund av arbetet. Nu kanske hon snart förlorar sin anställning istället.
– Ja, jag ligger i farozonen och det känns givetvis tråkigt. De flesta av mina arbetskollegor på asylprövningsenheten har jobbat längre på Migrationsverket innan de blev beslutsfattare som jag är i dag. Min anställningstid på 3,5 år är väldigt kort fast jag har en fast anställning. När man jobbar åt staten så är det ju statlig tid som räknas när man ska säga upp folk.
Samtidigt som Ewelina kämpar för att få behålla sitt eget jobb tar hon strid för andra. Hon är invald som ledamot i sektionsstyrelsen för fackförbundet ST, som förhandlar med arbetsgivaren om hur många tjänster som är möjliga att kunna rädda kvar i Boden när asylprövningsenheten ska decimeras. Övriga fack är SEKO och Saco.
Det man vet i dag är att asylprövningen ska minska och 3000 jobb ska försvinna hos Migrationsverket i hela landet. Region Nord, som omfattar Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har 700 anställda.
– Vi undrar hur Migrationsverket räknat ut dessa siffror. Från fackens sida efterlyser vi också någon slags plan på hur Migrationsverkets verksamheter ska se ut i Sverige, som var man ska finnas och hur bemanning ska se ut. För oss känns det jätteviktigt att Migrationsverket planerar långsiktigt. När det gäller uppsägningarna så handlar det framför allt om arbetstagarna men neddragningarna får ju också stora samhällseffekter för drabbade kommuner, socialförvaltningar och boenden, säger Ewelina Edenbrink.
Regionchefen Håkan Hansi har till Norrbottens Media sagt att troligtvis hälften av anställningarna som i dag finns på fem budgeterade asylprövningsenheter med 20-25 anställda per enhet i Boden måste halveras.
– I dag är vi inte fem enheter utan mer 3,5-4 enheter i bemanning på asylprövningen. Det som är klart är att vi inte ska ha lika mycket personal som ska jobba med asylprövning i hela landet. Det är inte regionchefen Hansi som bestämmer var man ska minska personal, det görs centralt. Men det är regionchefen som bestämmer över var man ska behålla asylprövningsverksamhet. I dag finns den både i Sundsvall och Boden. Frågan framöver är om man ska ha den på en ort eller båda. Det har vi ingen information om. Däremot vet vi att det ska vara 66 årsarbetare i Region Nord och det innebär tre enheter med asylprövning, säger Ewelina Edenbrink.
Boden fick ju en gång i tiden Migrationsverkets regionkontor som ersättning för förlorade militärjobb av regeringen. Frågan är vad kommunpolitiker kan göra för att påverka och slippa en större neddragning framöver.
– Det är ingen hemlighet att många människor kan bli uppsagda i Boden. Det gäller också Sundsvall. Allt beror ju också på hur arbetsgivaren centralt väljer att turordningskretsarna ska se ut vid uppsägningar och hur man bestämmer att planera verksamheten.
Det som Edenbrink ändå vill trycka på från ST:s sida som positivt är att facket hittat bra kommunikationsvägar med arbetsgivaren på regional nivå. Regionchefen Håkan Hansi och hans kollegor ger information i ett tidigt läge.
– Så vi känner oss inte oroliga att inte omställningen ska gå rätt till. Den processen kan vi påverka men inte att folk ska sägas eller hur många som blir uppsagda. Det är svårt att veta hur många som berörs innan vi vet var asylprövningsenheterna ska ligga. Jag skulle tro att vi har ett varsel väldigt, väldigt snart, säger Ewelina Edenbrink.