Snart är den klassiska tandläkarvillan ett minne blott

Tandläkarvillan i Boden ska rivas. Det tycker Stina Elming är synd av flera skäl. Dels för att det är ett kulturhus med anor, dels för att det arkitektoniskt berättar en historien om klassamhället i Sverige. "Huset är fantastiskt och jag har fina minnen därifrån."

Stina Elming vurmar för det hållbara samhället, att återvinna och återanvända. Hon tycker det är synd att riva ett fungerande och fantastiskt hus med historiska arkitektoniska värden.

Stina Elming vurmar för det hållbara samhället, att återvinna och återanvända. Hon tycker det är synd att riva ett fungerande och fantastiskt hus med historiska arkitektoniska värden.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-06-28 06:02

Huset heter i folkmun Tandläkarvillan. Jag minns också att en del kallade det rektorsvillan när skolans rektorer hade kontor där. Ett tag var det privatbostad, men kommunen köpte tillbaka fastigheten och i fjol beslutade kommunstyrelsen, att riva huset för att ge plats åt nya flerfamiljshus.

Beslutet verkställs nu.

– Jag tycker det är synd för det här huset är ju inte bara ett kulturhus till utseendet, för när du kommer in där så fanns det en ingång för pigan från Brogatan och allt som utgår från hennes arbete, säger Stina Elming och berättar, att köket var litet eftersom det var pigans domäner, liksom hennes trapp var smal upp till herrskapets övervåning och ned i källaren.

Där fanns ett system så att de som bodde där kunde kalla på pigan från sina sovrum och då föll en klocka ned i köket och hon såg vem i herrskapet som kallat på henne.

– Det är klassamhället i sin prydnad. Det var så tydligt i det huset. Hon hade ett litet rum och jag tror hon hade ett litet handfat där, säger Stina Elming, som tycker att det egentligen är värt att bevara bara för det.

Rent arkitektoniskt berättar huset historien om det dåvarande klassamhället i Sverige. 

– Det är stor skillnad när man kommer in i den stora entrén med den breda trappen upp till övervåningen. Hela hallen där upp vara ett stort bibliotek, som gick genom hela huset innan det blev rektorsvilla. Sovrummen var placerade så att pigan kunde nå dem från köket och servera, säger Stina Elming, som kan vittna om det här eftersom hon sett det med egna ögon då hon en tid jobbade där när hon arbetade som skolledare.

– På nedervåningen fanns en svit av rum till matsalen med altan nere och balkong uppe och trapp ned till bodegan i källaren. Det är ett jättetjusigt hus. När vi var som flest kvinnor där som skolledare kallades det kvinnohuset.

Hon har många fina minnen från det huset.

– Jag jobbade på Överluleå rektorsexpedition och Gunvor Nordström på Centrala rektorsormådet. På fredagarna när allt var lugnt och stilla gick jag ned så satte vi oss i trappan och skrev veckans resumé. Hon skrev så underbart. Fick man problem, vilket man fick, kunde man gå till Greta Nordqvist, också på central, lätta sitt hjärta och få goda råd. Det var ett otroligt samarbete.

Stina har sparat brev, dikter och berättelser som Gunvor nedtecknat. Vad sägs om denna från en tid med skandalen, som även kallas Irangate.

BYTESHANDEL

Du får din skola, om du stöder mina contras,  säger Reagan till congressmannen. Det är ju ingen stor fråga. Så får han majoritet, contras får sina helikoptrar och bränner 100 skolor i Nicaragua.                                                                                            

Gunvor Nordström 1986-06-21

Tandläkarvillan

Den 28 mars 2020 skrev Curt Vestman följande inlägg tillsammans med en äldre bild från Boden på Facebooksidan: Du vet att du är från Boden om du...

Den så kallade "tandläkarvillan" i korsningen Kungsgatan/Kyrkgatan. Där bodde tandläkare Loggert. Huset revs och fastigheten där Handelsbanken finns byggdes 1938/39. Loggert flyttade sedan till det nybyggda funkishuset i korsningen Kyrkgatan/Brogatan närmare kyrkan.

Karta: Kyrkgatan 51
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!