Problemen startade för cirka två veckor sedan och återkommer så fort det temperaturen stiger utomhus.
– Det droppar ner på golvet och blir pölar. Man kan inte spela matcher här då på grund av skaderisken – det går ju inte att springa och torka hela tiden på matcher, säger vaktmästaren Mattias Enström.
Handbollsdamerna i elitserien drabbas inte, då de tränar och spelar i Boden arena. Däremot flera andra lag ända upp i division 1.
Tre innebandymatcher och två handbollsmatcher har än så länge har behövt flyttas.
– Det är inte helt okomplicerat för matchscheman är ju redan lagda och i idrottsföreningarna är man irriterade – så klart, säger Mattias Enström.
Fanny Jäger Röding spelar handboll i BBK division 1 och tränar även på dagtid i Hildursborg, eftersom hon går gymnasiet med handbollsinriktning.
– Förra veckan var våra tränare tvungna att anpassa planeringen till läckaget. Vi fick spela match på halvplan, berättar hon.
Hon hoppas att det ska gå att åtgärda.
– Jag älskar Hildurs – man har ju alltid varit här och tränat – men jag tycker den behöver rustas. Sådant här ska ju inte behöva hända.
Roger Jäderström, driftschef vid fastighetsförvaltningen, Bodens kommun, förklarar att läckaget beror på att snörasskydden har knäckts vid infästningen på grund av den stora snömängden.
– Om du belastar något för hårt så böjs det och till slut dras skruven upp. Då går värmen ut genom skruvhålet och snön tinar runtomkring.
Hildursborgs idrottshall har aldrig tidigare drabbats av något liknande.
– Det är ett extremt år i år. Vi har skottat tak för flera miljoner om man räknar in bortforslingen av snön som vi har tagit ner, säger han.
Att Hildursborgs idrottshall inte klarar trycket är inte så konstigt, menar han. Den är cirka 60 år gammal och i behov av underhåll.
– I fjol byggdes stora delar om och det behövs mer. Vi måste bara mäkta med det ekonomiskt och hinna.
Den 1 april ska hallen stängas medan belysningen i A-hallen byts ut.
– Det blir nog stängt minst en till två månader, säger Roger Jäderström.
Hur de ska få bukt med takläckaget vet han ännu inte.
– Vi försöker skotta bort snön och frilägga så mycket som möjligt. Sedan får vi avvakta naturens makter. Vi måste ju åtgärda det, men vi hittar inte hålen just nu, för det är is och snö överallt och det är för riskfyllt att gå upp med gasolbrännare.
Först när all snö har tinat undan, räknar han med att kunna göra en ordentlig bedömning och ta beslut om hur de ska gå vidare.