Syster Karin stämmer kommunen på 2,2 miljoner

Syster Karin stämmer via sitt rättsliga ombud Bodens kommun på 2, 2 miljoner kronor och bestrider även kommunens faktura om återkrav. Bodens kommun har erbjudits förlikning men inte svarat på erbjudandet.

Foto:

BODEN2015-05-18 18:21

NSD har tidigare skrivit om stämningen som skulle in till tingsrätten men beloppet var inte fastställt. Syster Karin har i dagsläget en skuld hos Bodens kommun på 91 592 kronor. Hemtjänstföretagets ägare Karin Mogenmark bestrider också fakturan. Enligt socialförvaltningen är normal praxis som vid andra skulder att det då sker en indrivning via ett inkassoföretag som kommunen anlitar. Enligt hennes ombud är nu stämningen postad till Luleå tingsrätt med kravet på 2,2 miljoner mot Bodens kommun.

– För att komma fram till miljonkravet så har vi hämtat in uppgifter från Syster karins revisionsbyrå, säger ombudet Magnus Müchler, Kaidings advokatbyrå. 

Läs mer: Syster Karin stämmer kommunen

Beloppet är grundat på att kommunen felaktigt sade upp avtalet för Syster Karin som annars skulle ha löpt till december 2015. Utifrån de siffror som revisionsbyrån tagit fram så skulle bolaget under den tiden tjänat 464 000 kronor enligt ombudet.

– Ser man på den vinstnivån som varit i hemtjänstföretaget så skulle Karin Mogenmark drivit sitt bolag fram till pensioneringen eller fem år till. Då skulle hon haft en vinst på 350 000 per år. Det blir 1 miljon 750 000 kronor och räknar man in summan 464 000 kronor så blir det 2,2 miljoner som är kravet, säger Magnus Müchler.

Det beloppet är en skönsmässig bedömning enligt ombudet.

– Vad som egentligen händer genom Bodens kommuns agerande är att man i princip " dödar" Syster Karins företag. Företaget får inget jobb åt kommunen och är också rökt på hela hemtjänstmarknaden, säger Magnus Müchler.

Att Karin Mogenmarks rättsliga ombud söker förlikning före stämningen det beror inte på att advokaten inte tror på chans under rättegången.

– Jag är skyldig att iaktta god advokatsed och den säger att man är skyldig att ge motparten en möjlighet att frivilligt tillgodose vårt krav. Den tidigare diskussionen som förts var ju tyvärr inte så konstruktiv, säger ombudet.

Läs mer: Hemtjänstföretag stämt för timsfusk

Läs mer: Jag grät när polisanmälan kom

Stämningen skickades också till socialnämndens ordförande, socialchefen och socialnämnden.

– Det är inte ändrat en stavelse och exakt samma handling går nu in till tingsrätten. Vi talade bara om att nu skickar vi stämningen och med vilka belopp och bad dem höra av sig senast 11 maj. Men det gjorde kommunen inte, säger Magnus Muchler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om