"Sverige måste stoppa utvisade ungdomar till Afghanistan"

Zia Haydari möter och utbildar många ensamkommande flyktingungdomar. ”Sverige måste stoppa avvisningen till Afghanistan för där dödas folk varje dag”.

Zia Haydari kom till Boden som ensamkommande för några år sedan. Nu kämpar han för andra unga som riskerar att skickas tillbaka till Afghanistan. "Många dödas och landet är inte säkert".

Zia Haydari kom till Boden som ensamkommande för några år sedan. Nu kämpar han för andra unga som riskerar att skickas tillbaka till Afghanistan. "Många dödas och landet är inte säkert".

Foto: Foto: Lena Leffler

BODEN2017-07-18 19:48

Zia Haydari vill gärna uppmärksamma problemet efter att de senaste månaderna ha besökt 13 kommuner och träffat 900 ungdomar runt om i Norrbotten.

ABF har sökt pengar av Region Norrbotten och bad Zia Haydari, som har ett eget företag med tolkhjälp och information, att sköta projektet ”Att leva i Sverige”.

– Under kursen har jag pratat om viktiga saker och hur vardagen fungerar för bland annat unga och ensamkommande flyktingbarn.

Läs mer: Språket gav honom jobb

Zia Haydari kom själv som ensamkommande flyktingbarn till Sverige och han har gjort en lång resa.

– Under informationsuppdraget har jag märkt oroligheten när jag pratar med dem om hur viktigt det är att ta ansvar och lära sig nya saker. Ungdomarna är oroliga att de ska tvingas tillbaka fast de kämpar. De vill verkligen stanna i landet.

Det är i dag många som får avslag som försvinner frivilligt och far till ett annat land.

– Vi har också dem som tvångsutvisas till Afghanistan. Inte från Boden men från andra orter. Här handlar det om ensamkommande flyktingungdomar som fyllt 18 år och är myndiga enligt Migrationsverket, säger Zia Haydari.

Migrationsverket bedömer i dag att alla Afghanistans 34 provinser berörs av konflikterna i landet, om än i varierande omfattning. Enligt det nya rättsliga ställningstagandet råder det ”andra svåra motsättningar” enligt utlänningslagens definition i de tre provinser som är minst drabbade av våld: Panjshir, Bamyan och Daikundi. Det innebär att våldsnivån har höjts i de fyra provinserna Kabul, Takhar, Balkh och Samangan sedan situationen där senast bedömdes. I dessa och övriga provinser råder det inre väpnad konflikt. Våldet varierar dock mellan och inom provinserna och därför måste en individuell bedömning av den sökandes utsatthet göras, anser Migrationsverket.

Läget i Afghanistan är värre än någonsin vilket de senaste rapporterade händelserna vittnar om. Zia Haydari nämner som exempel när minst 20 personer dödades och 35 skadades i tre bombattacker vid en begravning i Kabul. Begravningen var för en person som dog när säkerhetsstyrkor sköt mot demonstranter – efter att 90 personer dödats av en bilbomb.

Attacken mot begravningen i maj är bara en av flera händelser med dödlig utgång i Afghanistans huvudstad Kabul.

Förutom dessa stridande grupper så ser han också en risk i att ungdomarna kan utnyttjas sexuellt av vuxna pedofiler i landet.

– Jag känner folk som utvisats från Sverige och hamnat i Kabul där de varit tre, fyra månader och därifrån rest till Iran och Grekland. De som utvisas riskerar att dödas eller vara ständigt på flykt.

Zia Haydari vill att Sverige stoppar avvisningen till Afghanistan.

– Det är ett land som haft i krig i 40 år. Med 100 000 soldater från USA har man försökt få bort talibanerna i 13 år utan att lyckas. ISIS har också dykt upp och rotat sig i Afghanistan och vill liksom talibanerna ha makt och styra folk. Gruppen Haqkani från Pakistan som är ute för att skapa kaos är också nya i landet.

Afghanerna själva ser inte heller bara talibaner, ISIS och Haqkani som ett problem utan även sina egna politiker och den stora korruptionen.

– När politikerna inte kommer överens blir det också konflikter och de som då drabbas mest är hazarer. Utvecklingen av landet slås också hela tiden sönder av alla bomber och granater, säger Zia Haydari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om