"Känns som att komma till en helt ny stämning"

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv, pekar på avgörande utmaningar för att klara de stora industrisatsningarna i norra Sverige; el-, kompetens- och bostadsförsörjningen. ”Vi måste hålla hastigheten annars kommer investeringarna att hamna någon annanstans i världen.”

"Oavsett om vi gillar kärnkraft eller inte har vi ett ansvar att ta hand om det vi har använt i 40–50 år för att driva svensk utveckling. Det är en moralisk och kommersiell fråga. Vi kommer inte klara att driva kärnkraften ens under dess befintliga livstid om vi inte får ordning på slutförvaret", säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.

"Oavsett om vi gillar kärnkraft eller inte har vi ett ansvar att ta hand om det vi har använt i 40–50 år för att driva svensk utveckling. Det är en moralisk och kommersiell fråga. Vi kommer inte klara att driva kärnkraften ens under dess befintliga livstid om vi inte får ordning på slutförvaret", säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-10-06 16:34

Han var senast i Boden för två år sedan.

– Det känns som att komma till en helt ny stämning. Det finns en nybyggaranda och positivism, som är mycket starkare i dag. Det är en mycket annorlunda känsla.

Det finns några saker som framstår som extremt tydliga för Jan-Olof Jacke.

– Ska vi kunna göra nytta för klimatet globalt, nu när vi har chansen att leda klimatomställningen, måste vi få en helt annan hastighet i tillståndsgivningar. Har vi de hastigheterna vi har i dag kommer andra att springa förbi oss. Då kommer de här investeringarna att hamna på andra ställen än i Sverige.

Det är en fråga både för staten och regionen.

Det är även nödvändigt att klara den fossilfria elförsörjningen, vilket mångt och mycket är en statlig fråga, inte minst när det gäller utbyggnaden av stamnätet för att transportera strömmen.

– Den tillväxt i elbehov som vi nu ser med de här investeringarna är gigantisk. Då kan man inte lovsjunga dem och sedan vara ett hinder vid nya produktionsanläggningar för fossilfri el.

Hur ser ni på kärnkraften?

– För mig finns det ingen tvekan att vi behöver livstidsförlänga kärnkraften. Det är olyckligt att vi stängt de reaktorer vi har stängt ned. Om vi ska klara klimatomställningen behöver vi fossilfri el. Många av de teknikskiften vi ser går ut på elektrifiering och kräver stora mängder kraft.

undefined
Jan-Olof Jacke har under ett par dagar besökt bland annat Boden.

Jacke tycker det är beklämmande att regeringen delade upp beslutet om mellanlagring och slutförvar av utbränt kärnavfall och radioaktivt avfall. Slutförvaret är ännu inte löst.

Han tycker att det är viktigt att företagen är delaktiga i de stora industrietableringarna i norra Sverige.

– Det är viktigt att näringslivet vill vara här och vill växa.

Näringslivet har en huvudroll i klimatomställningen, men det är inte en monolog.

– Det finns saker som man måste kraftsamla kring gemensamt näringslivet och det offentliga, till exempel hur vi positionerar den här regionen.

Antalet jobbtillfällen som skapas i Boden, Luleå och Skellefteå uppgår till gigantiska volymer. Personerna som ska anställas kommer till stor del från andra delar av landet, men det kommer inte räcka. Man har världen som rekryteringsbas. Jan-Olof Jacke poängterar att jobbmöjligheterna här kommer vara enormt attraktiva. Kommunerna har en ledande roll.

Regeringen vill öka pressen på arbetslösa att söka jobb i Norrland där de nya jobben skapas. Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Ekots lördagsintervju 25 september.

– Om man tittar på regelverken som finns så ställer de krav på aktivitet hos dem som inte har jobb och det tycker jag absolut att man ska driva på, även att man ska kunna ta jobb på annan ort, säger Jan-Olof Jacke.

Men han tror inte att tvång kommer lösa den kompetensförsörjningsbrist, som han bedömer kommer finnas i länet framöver.

– Det allra viktigaste är att skapa en plats dit folk vill åka och då måste det till en samhällsutveckling som är attraktiv för hela familjen, inte bara för den som fått jobbet.

Det handlar, enligt Jacke, om kvalitén på skolan och att kunna erbjuda engelskspråkig undervisning på gymnasiet, att det finns jobb till medföljande och någonstans att bo.

– Det måste vara attraktivt för familjer att komma hit och stanna här.

Det är kärnuppdraget för berörda kommuner att leva upp till.

Klimatomställningen

H2 Green Steel avser att bygga en storskalig anläggning för fossilfritt stål i Boden. Företaget planerar att producera fem miljoner ton fossilfritt stål före år 2030.

SSAB, LKAB och Vattenfall gör en gemensam satsning för att förändra den svenska järn- och stålindustrin i grunden. Under namnet HYBRIT arbetar de tillsammans för att utveckla det första fossilfria stålet.

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!