Svedjebacka blir demensboende: "Äntligen!"

När personalen fick besked att Svedjebacka ska omvandlas till demensboende var den spontana kommentaren: "Äntligen!". Även enhetscheferna ser fram emot förändringen, som innebär att de bli fler anställda.

Marie-Heléne Ståhl, verksamhetschef inom äldreomsorgen, samt enhetscheferna Jörgen Widgren och Jim Ekholm på Svedjebackas äldreboende.

Marie-Heléne Ståhl, verksamhetschef inom äldreomsorgen, samt enhetscheferna Jörgen Widgren och Jim Ekholm på Svedjebackas äldreboende.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-11-04 15:15

Omkring 23 personer väntar på erbjudande om plats på särskilt boende i Boden.

Efterfrågan på vanliga äldreboendeplatser minskar medan behovet av platser på demensboende ökar. Det är bakgrunden till att Svedjebacka omvandlas till demensboende.

– Det här ligger egentligen i budgetförutsättningarna för 2021-2023 och ska inarbetas i verksamhetsplanen, säger Marie-Hélene Sthål, verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Hela boendet med 48 platser fördelat på sex avdelningar omvandlas från somatik till demensboende.

– Brukarna här som inte är dementa för givetvis bo kvar. Sedan fyller vi på med personer som har någon form av demensdiagnos och har beviljats en plats, säger Marie-Heléne Ståhl.

Och om någon inte vill bo kvar, säger hon, att de får lösa det med de särskilda äldreboendena Ågården, Björknäsgården och Edestrand.

Förändringen på Svedjebacka betyder att antalet anställda blir fler, eftersom grundbemanningen på demensboende är högre. Nu ligger bemanningen på 0,6 årsarbetare per brukare. Ökningen kommer ske stegvis från och med nästa år för att landa på 0,7 år 2022 när man konverterat fullt ut.

– Hur många vi blir beror lite på rätten till heltid, men någonstans upp till fyra personer till eller två personer till per arbetslag, säger Jörgen Widgren, enhetschef.

Kommer kompetensen förändras på något sätt?

– Vi har personal som har erfarenhet att jobba med personer med demens. De har gått utbildningar tidigare, men vi kommer erbjuda mer utbildning, säger Jim Ekholm, enhetschef och demensvårdsutvecklare.

Jörgen Widgren tillägger, att de kommer inventera vilken kompetens som finns i huset och vad de behöver för kompetens framgent.

De flesta anställda på boendet har gjort den grundläggande vidareutbildningen, Demens ABC. Det bor redan brukare där med demens, som de utvecklat sedan de flyttade dit. 

När enhetscheferna presenterade förändringen för personalen på en arbetsplatsträff upplevde de att nyheten mottogs positivt.

– En sa äntligen säger Jim Ekholm.

– Det här känns jättebra, säger Jörgen Widgren.

Anhöriga som vill flytta sin demenssjuke släkting till Svedjebacka kan önska det redan nu.

– Vi börjar ju konverteringen nu, säger Jim Ekholm.

Men det är boendesamordnaren som till syvende och sist gör behovsprövningen var den sökande lämpligast passar in, i vilken boendeform.

Karta: Svedjebacka äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!