Svedjans avloppsreningsverk tvingas till ombyggnation

I går beslutade Bodens kommuns miljö- och byggnämnd om ett föreläggande som innehåller vissa ombyggnationer för att klara utsläppsvillkoren för åtalsanmälda Svedjans avloppsreningsverk.

BODEN2010-04-04 06:00
Utsläppen får inte överskrida vissa gränser som räknas som ett medelvärde per kvartal enligt ett gammalt villkor från 2002. I fyra olika beslut, det senaste 2008, har Bodens miljö- och byggnämnd gett dispens. Men i december förra året tröttnade nämnden på att reningsverket inte kommit tillrätta med utsläppen av fosfor och biologiskt syreförbrukande ämnen, BOD7.
Nämnden skickade in en åtalsanmälan till miljöåklagaren Stig Andersson som inlett en förundersökning. I går förelades även tekniska förvaltningen att göra en del förbättringsåtgärder på Svedjans avloppsreningsverk.
- En ombyggnad eller en upprustning rent maskinellt men även styrningsmässigt är nödvändigt för att minska reningens sårbarhet och komma ned i fastställda gränsvärden, säger sjukvårdspartisten Göran Hedberg, nämndsordförande.
Anläggningen kommer att drivas under ombyggnadstiden och i föreläggningsbeslutet föreslår nämnden också att tiden för att klara utsläppsvillkoren förlängs till 30 september 2010. Efter ombyggnationen ska tekniska förvaltningen lämna en redovisning till miljö- och byggnämnden över mängden avloppsvatten som släppts ut och vad föroreningsinnehållet i detta vatten varit.
Nämnden beslutade också på sitt sammanträde att permanenta snöupplaget i Gammelbyn dit all snö körts under de tre senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om