Svårt sjuk i Thailand - får ingen sjukpenning

Roger Olsson blev svårt sjuk i Thailand och inlagd på sjukhus. Han avbröt semestern och hemresan fick flyttas fram. Arbetsgivaren betalade sjuklön, men han har ingen rätt till sjukpenning från Försäkringskassan. Nu vill han varna andra.

OTYDLIGT. "Försäkringskassan hänvisar till sina regler", säger Roger Olsson, men han tycker inte att man ska behöva läsa lagboken innan man reser utomlands, utan anser det ska framgå på myndighetens hemsida i klartext att man är oförsäkrad med tanke på de omfattande ekonomiska konsekvenser det kan få för den enskilde.

OTYDLIGT. "Försäkringskassan hänvisar till sina regler", säger Roger Olsson, men han tycker inte att man ska behöva läsa lagboken innan man reser utomlands, utan anser det ska framgå på myndighetens hemsida i klartext att man är oförsäkrad med tanke på de omfattande ekonomiska konsekvenser det kan få för den enskilde.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-04-27 05:00

Den 3:e februari for Roger Olsson till Thailand. Den 15:e insjuknade han.

– Då blev jag jättesjuk. Jag ringde till min arbetsgivare, sjukskrev mig och avbröt min semester. Jag hade 40 graders feber och mådde jättedåligt.

Han blev inlagd på sjukhus.

– Jag hade salmonella och inflammation i tarmen. Läkaren sa att om de inte får stopp på inflammationen så överlever jag inte. Jag hade 40 graders feber i tolv dagar och tappade 13 kilo i vikt på två veckor.

Han låg inne i sex dagar. Läkarna ville att han skulle stanna, men Roger ville hem.

– Läkaren bedömde att jag var för sjuk, men jag fick lämna sjukhuset förutsatt att jag åkte dit varje dag för fortsatt behandling.

Han skulle ha åkt hem den 5:e mars, men hemresan blev först 16 mars. Roger Olsson var trygg i tron att han skulle få sjukpenning från Försäkringskassan. Dagen efter hemkomsten åkte han till Sunderby sjukhus för ytterligare tester. Den 20:e började han jobba igen. Hans arbetsgivare har betalat sjuklön de två första veckorna, men resterande sjukpenning för sjukskrivningsperioden kommer han inte att få.

– De säger att de mest troligt kommer att avslå min ansökan eftersom jag har befunnit mig utanför EU.

Först trodde Roger Olsson att det var ett missförstånd. Han uppger att det i den information som finns på kassans hemsida när det gäller sjuklön eller sjukpenning inte finns några uppgifter om att man inte får ersättning om man blir sjuk och befinner sig utanför EU.

– Det står klart och tydligt att om man reser utanför EU så täcker inte Försäkringskassan sjukhuskostnader, transporter och allt sånt, utan då måste man ha en egen försäkring. Min försäkring har bland annat ersätt sjukhuskostnaderna på 100 000 svenska kronor för behandling och allt det.

Hade han vetat om att man förlorar rätten till sjukpenning om man insjuknar när man reser utanför EU, säger Roger Olsson, att han hur sjuk han än var hade tagit första bästa flyg hem oavsett vad läkarna i Thailand sagt.

– Jag förlorar inkomst 17 dagar. Dessutom ger kassans handläggare olika besked.

Han har kommunicerat med flera.

– En av handläggarna på försäkringskassan föreslog att jag skulle skicka ett "hjälp oss bli bättre"-mail, att de ska vara tydligare på hemsidan. Jag vill ju att de ska hjälpa mig. Man tror inte att det är sant. Det är så galet. Jag får inte ens för de dagar då jag befunnit mig hemma i Sverige. Då måste jag ha ett svenskt läkarintyg. Det räcker inte med den tjocka sjukjournal från Thailand som beskriver hur sjuk jag varit och vilken behandling jag fick.

Han vill varna andra.

– Många tror att man är skyddad och ersätt om man har en privat försäkring. Men det är man inte. Man är helt oförsäkrad, åtminstone efter de första två veckorna som arbetsgivaren kan betala. Därefter har du ingen inkomst om du blir sjuk utanför EU. Jag har även kollat och det finns ingen försäkring som man kan teckna som täcker inkomstbortfall.

Roger Olsson tillägger att han är svensk medborgare och betalar skatt.

– Det ska inte spela någon roll om jag sitter på månen och blir sjuk så ska jag ha sjukersättning. Jag förstår inte deras logik. De hänvisar bara till sina regler.

Men han tycker inte att man ska behöva läsa lagboken innan man reser utomlands, utan anser det ska framgå på myndighetens hemsida i klartext att man är oförsäkrad med tanke på de omfattande ekonomiska konsekvenser det kan få för den enskilde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!