Pensionärer resurs när tandvårdspersonal saknas

Pensionerad tandvårdspersonal träffades häromdagen. Samtalsämnet var givetvis hur tandhälsan mår i dag."Jag tror många pensionärer skulle gå in och jobba om de fick chansen. Jag skulle det", säger Harriet Engström, 64.

Några ur den stora gruppen på 37 pensionerade tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister som träffades på en lunch på Norrigården förra veckan. Några kan tänka sig att hoppa in på grund av tandvårdskrisen men det gäller inte hela gänget.

Några ur den stora gruppen på 37 pensionerade tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister som träffades på en lunch på Norrigården förra veckan. Några kan tänka sig att hoppa in på grund av tandvårdskrisen men det gäller inte hela gänget.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-06-12 15:30

Hon hade ordnat återträffen på Norrigården där en grupp tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister träffades och åt lunch. Harriet Engström är pensionär men skulle om hon blev erbjuden gärna jobba igen när det passar. 

undefined
Harriet Engström, 64, slutade på folktandvården och är i dag pensionär. Hon skulle gärna jobba om tillfället gavs. " Kanske inte på min gamla arbetsplats och det har att göra med nuvarande arbetsmiljön. Men det finns ju gott om andra ställen i länet, kanske Pajala behöver hjälp".

Hennes teori över tandläkarbristen är att regionen ger en falsk bild för att locka studenter från högskolor till norr.

– Vissa tandläkare tror man kan få specialisera sig men det gäller inte folktandvården. Där är akut tandvård och barntandvård prio. Det gör att många unga tandläkare går efter ett tag, säger Harriet.

Hon ger flera exempel på personal som lämnat folktandvård för privatklinik eller Sunderby sjukhus. Var det då lika illa förr? Vi frågar pensionerade tandläkarna Thor Svensson, 82 som jobbat i 50 år men även tjänstgjort en kort tid som tandvårdschef. Hans fru Monica Degerman Svensson 70, jobbade i 41 år och slutade vid 65 år.

– Jag har jobbat som klinikchef och därefter med tandhälsovården på landstingshuset, säger Monica.

undefined
Makarna Monica Degerman Svensson,70, och maken Thor Svensson,82, har båda jobbat som tandläkare. " Det var även rekryteringsproblem under vår tid."

Enligt båda är tandläkarbristen inget nytt problem. När Thor började 1966, var det "jättekris".

– Då värvade vi bulgariska tandläkare. Landet var kommuniststyrt så det gick genom staten. Det var avdelningen för avelstjurar som fick äran att föra över dem till Norrbotten. Tandläkarna var här några år och fick betala en del av sin lön också till staten när de jobbade i Sverige, säger Thor.

1976 när Monica anställdes hade folktandvården sju års kö för då var det barntandvård som gällde. 

– På 2000-talet däremot när man sökte vikarier till Pajala fanns massor av sökande. Idag får man ingen sökande på fasta tjänster, säger hon.

Under 2000-talet började regionen igen rekrytera tandläkare från Tyskland, Belgien och sedan Portugal.Thor Persson tror inte att lösningen är att pensionärer går in och jobbar.

– Nej, det är sådan utveckling i tandvården. Har man inte stått på klinik på några år är det inte aktuellt Jag tror inte man kan bygga tandvården på att pensionärer ska in och jobba, men som tillfällig hjälp är det väl helt ok., säger han.

Varför får man ingen rätsida på problemet?

– Jag vet inte om det har med dimensionering av tandläkarutbildningen att göra. Det viktiga är väl att få ungdomar att söka jobb häruppe, att erbjuda dem stipendium som det var förr. Då band vi oss jobba ett visst antal år, säger Thor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!