Svängjänget uppåt väggarna

Mats Risbergs två stora målningar av pionjärer i 70-talets unga musikliv har återinvigts. - Det är roligt för oss att tavlan hängs upp, säger Christer Engberg, som var med i Anton Svedbergs Swängjäng.

BODEN2010-06-21 06:00
1978 fick Mats Risberg förfrågan att göra två stora väggmålningar till den då nya militärrestaurangen på A8. Under vintern 1980-1981 färdigställde han verken. Musiken som ungdomsrörelse blev hans utgångspunkt. I de mångfiguriga målningarna ville han skildra den "kollektiva individualismen" som han personligen upplevt den. Dels folkmusikgruppen Norrlåtar, som inventerat och återupplivat regionens gömda och glömda folkmusik. Dels Anton Svedbergs Swängjäng, den stora och löst sammanfogade musikgruppen med plats för många olika musikformer.
- Den unga musikrörelsen i Norrbotten på 1970-talet kan ses som ett fördöme för dagens unga. De trodde på något och jobbade för det osjälviskt med det konstnärliga uttrycket musiken. Bakom allvaret fanns hela tiden mycket självironi och en frisk mentalitet, säger Mats Risberg som själv kände människorna han målade.
När A8 och Ing 3 lades ned flyttades målningarna till Pionjärens företagshotell.
- Pionjären fastighets AB har visat stor ömhet för konsten, sa presentören vid invigningen Rolf Degerlund.
För att sammanlänka de båda bilderna återkommer folk från Svedbergs-duken som lyssnare till Norrlåtar - detta också för att visa att den konventionella uppdelningen av gammalt och nytt i musiken då blivit betydelselös.
Konstnären har arbetat en tid med att renovera verken, lagt på färg och gjort en del ändringar.
Nyvernissagen i onsdags blev en festlig tillställning. Några av av proggtidens hjältar hade stigit ner från målningarna för att underhålla gästerna med en skön blandning av folkmusik och progg.
- Jag hoppas att ni inte har betalat inträde. Kultur ska vara gratis, sa Christer Engberg, som syns i röd skjorta på tavlan med swängjänget.
Ändå bjöd de på ett minst sagt professionellt framträdande. Grundstommen bestod av medlemmarna i Hardly Still Fresh and Young plus Jan Olofsson och Eric Eriksson.
Andra band i 1970-talets musikrörelse var Rekyl och Norrbottens Järn.
Mats Risberg visade också sitt eget "Skissernas museum", med reproduktioner av förarbeten till de två målningarna men även teckningar, grafik och målningar av folk i farten på den tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om