(S)valt intresse för tvätt

Här är artiklarna som Textilservice AB och landstinget är oense om.Exempel: Textilservice levererar filtar med ljusblå kant medan landstinget vill ha filtar med mörkblå kant.

Personalen lade plaggen på bordet i går inför förvånade landstingspolitiker. Fr v Carina Hultstedt, Textilservice och politikerna Karin Hübinette, Erik Lundström och Jens Sundström (FP) och Lisbeth Bornefjord, från Textilservice. FOTO: Bengt-Åke Persson

Personalen lade plaggen på bordet i går inför förvånade landstingspolitiker. Fr v Carina Hultstedt, Textilservice och politikerna Karin Hübinette, Erik Lundström och Jens Sundström (FP) och Lisbeth Bornefjord, från Textilservice. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2009-02-03 00:16
Personalen på Textilservice i Boden lade plaggen på bordet i går. De vill bemöta rykten och skriverier om vilken kvalité deras textilier håller.
- Vi gör det för att alla ska få veta vad det handlar om, det är väldigt stressande för personalen när det pratas skit om vår arbetsplats i media, säger Anders Holmberg, klubbordförande för IF Metall.
Sedan 1 mars 2008 har landstinget hållit inne med att betala fakturor på mellan 6,5 och 7 miljoner kronor till Textilservice. Orsaken är att landstinget anser att tvätteriet inte levererar textilier enligt avtalet.
Inbjudna politiker
I går hade personalen en specialvisning för inbjudna politiker från landstingsstyrelsen. Ett 20-tal artiklar som landstinget och Textilservice är oense om visades upp.
Landstinget godkänner inte att...
¤ ...täcken och kuddar har sömmar som avviker från de prover som visades vid upphandlingen.
¤ ...filtarna har en ljusblå kant istället för en mörkblå.
¤ ...kökshanddukarna har ett rött mönster istället för ett blått.
¤ ...frottéhanddukar har en avvikande bård än vad som visades vid upphandlingen.
¤ ...patientkoftornas knappar varierar från genomskinliga till vita.
¤ ...att lakan krymper i tvätten. 
¤ ...att operationskläder är äldre än tre år.
De politiker som närvarade uttryckte sin förvåning.
- Sitter det i någon oro över att kläderna är för gamla. Eller vad sitter det i, undrade Jens Sundström, folkpartistiskt oppositionsråd apropå filtkanternas olika färger.
Anders Holmberg uttryckte sin besvikelse över socialdemokraternas svala intresse för visningen.
- Sossarna har tackat nej och angett olika skäl hit och dit, säger han.
Vad vill du ska hända?
- Att man sätter sig ned och kommer överens så att vi får lugn och ro på vår arbetsplats.
Förhandlingar mellan parterna sker via jurister och advokater.
Göran Wallo, chef för division service på landstinget, tycker inte att det deras krav på textilierna är för detaljerade och anser därför att miljonavdragen på fakturorna är motiverade.
- Det finns större och mindre fel på textilierna, en del allvarligare än andra. Vi har fått operationskläder som är över tre år gamla. Det är inte vad vi har skrivit avtal om, säger Göran Wallo.
Vad gör ni med de kläderna?
- Vi har skickat tillbaka dem. Nu använder vi oss av engångstextilier tills de levererar kläder som uppfyller våra krav, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om