För ett år sedan skrev Bodens kommun och arbetsförmedlingen ett treårigt avtal för att motverka ungdomsarbetslösheten i gruppen mellan 16-24 år. Målen var att fler skulle gå ut skolan med gymnasiebetyg och att man skulle sänka ungdomsarbetslösheten som då var 19 procent. Sänkningen med fem procent räknade man nå till 2020. Men det har Boden lyckats med under 2016. Årets siffra är 13,7 procent.
Vad har hänt med de arbetslösa?
– Ja, de är inte inskrivna hos oss men vi vet att de gått till anställning eller utbildning. Vi ser att det i dag är 120 färre i målgruppen, säger Daniel Nilsson, chef för arbetsförmedlingen i Boden.
Det är ett multikompetent team som är samlat med olika kunskaper och erfarenheter från AF, socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen i den lokala överenskommelsen för unga i arbete.
– Vi jobbar med varje individs behov och jag tror det är en fördel att vi är en väldigt liten kommun så det är enkelt att jobba tätt tillsammans. När projektet startade var alla väldigt taggade på att det här samarbetet ska bli kul. Vi märker väldigt stor skillnad på hur vi samverkar och vår kommunikation jämfört med ett år tillbaka. Varje person vi jobbar med har en egen handlingsplan, vi har samverkansmöten och en samverkansgrupp där vi lyfter ärenden med personer där vi inte riktigt vet hur vi ska gå vidare, säger samordnare Johanna Riekkola, arbetsmarknadsförvaltningen.
Gruppens teamarbete med ungdomsarbetslösheten i Boden har uppmärksammats av regeringskansliet och deras delegation " Unga till arbete".
– Jag vill också skryta lite över AF där jag själv jobbade en gång. Jag tycker det finns en fantastisk vilja till en sammansatt lösning och ingen som behöver ta credit för att vi minskar ungdomsarbetslösheten. Det är utifrån individens bästa som vi jobbar tillsammans, säger Thomas Reinholdt.
– Kommunen har ställt upp på ett fantastiskt sätt genom att göra lite justeringar i sin organisation. Vi jobbar inte i våra fyrkantiga organisationer utan vi har gått ned till individnivå och ser vad varje person behöver utifrån våra verktygslådor, säger Daniel Nilsson.
I dag finns 24 utbildningskontrakt igång. De två personer som NSD intervjuade vid projektstarten har bytt utbildning mot arbete eftersom arbetsmarknaden är het.
– Valsituationen blir om man ska ta ett jobb eller plugga vilket var fallet här. Vi måste ha personer på lediga arbeten också, säger Anki Granström, sektionschef på arbetsförmedlingen i Boden.
Hon nämner även satsningen på tranieekontrakten ( se artikel).
– Vi har ju fokuserat mer på att det finns ett bra stöd till varje individ och förändrat regelverket inte minst hos arbetsförmedlingen. Vi har tagit bort tiden man ska vara arbetslös innan man får ta del av åtgärder. Vi har också lagt ned mycket på att identifiera och specificera rutiner så det blir tydligt, säger Anki Granström.
Det som kommer att vara i focus i projektet nästa år och tredje året är det utökade uppdraget att nyanlända ungdomar ska in i samma lokala överenskommelse.
– Vi behöver också fortsätta utveckla arbetet med gymnasieskolan. Det finns även mer att göra vad gäller företagen och arbetsgivarna, säger Granström.