Supertalangerna löste svåra logistikproblem

Logistik handlar om att analysera olika steg i en process och kunna förutse vad som krävs för att nå målet. Huvudentreprenören för ombyggnationen av sista etappen på väg 97 klarade det med bravur.

Carl Andersson, projektchef för väg 97 på GRK, tycker att det varit ett roligt projekt. Under två års tid har han varit på plats flera timmar varje dag och upplever nu att det är lite tråkigt att det är över.

Carl Andersson, projektchef för väg 97 på GRK, tycker att det varit ett roligt projekt. Under två års tid har han varit på plats flera timmar varje dag och upplever nu att det är lite tråkigt att det är över.

Foto: Pär Bäckström

Boden2021-10-12 17:00

Patrik Wihlzon, projektledare på Trafikverket, tycker det är jätteroligt att landa ett sådant projekt med så stor framgång.

– Det är ett resultat av hårt arbete av många inblandade och engagerade projektmedlemmar, en duktig entreprenör och ett väldigt gott samarbete mellan Trafikverket och GRK. Utan det hade det nog inte gått lika bra.

undefined
"Det är inte ofta i vår del av landet vi bygger projekt av den här storleken", konstaterar Patrik Wihlzon, projektledare vid Trafikverket.

GRK är huvudentreprenör och Carl Andersson är projektchef väg 97 på GRK. Utmaningen har, enligt honom, varit att hantera stora volymer. Det har varit mycket schakt - och fyllnadsmassor.

– Vi schaktade nästa 400 000 kubik första året inom området. Det är många lastbilslass och utmaningen är att det är så mycket trafik. Man måste bygga och att ta sig fram och trafiken ska ändå flyta på.

Han tillägger, att de varit förskonade från allvarliga olyckor.

– Det är kul att det har gått så bra.

Vilka är framgångsfaktorerna?

– Den har stämt, planen vi lade upp från början och det sätt vi har drivit projektet på. Vi har haft många enheter igång, svarar Carl Andersson.

Det handlar om ett 80-tal maskiner; lastbilar, traktorer, grävmaskiner med flera. De har haft många underleverantörer igång samtidigt under byggtiden.

Hur har ni lyckats klara allt ett år före tidplanen?

– Det är en kombination av att vi har många duktiga medarbetare som har erfarenhet och vet hur man ska planera och driva ett sådant här projekt.

Att vara en duktig logistiker är en form av begåvning.

– Så är det. Det kräver mycket tankeverksamhet tillsammans med killarna och tjejerna för att hitta de optimala lösningarna. Vi är många som jobbat tillsammans. Det är även kopplat till trafiken. Ju mindre vi stör trafiken desto bättre går det för oss. När det flyter för trafiken så flyter det för oss också, säger Carl Andersson.

undefined
När kommunalrådet i Boden Claes Nordmark (S) var med och invigde bygget av sista etappen på 97:an för två år sedan var det cirka 3600 bodensare som arbetspendlade till Luleå och 1 200 lulebor som pendlade till Boden."Jag tror att de sifforna redan nu börjar bli gamla."

Sista ombyggda sträcken på 97:an är 12,5 kilometer. De har inte höjt hastigheten ännu. De har skyltat upp till 90 kilometer i timmen, men de har några sträckor med 70 kvar där det finns utfarter från riksvägen. När de är klara där höjer de i ett första skede till 90.

– Den 1 november höjer vi till 100 kilometer i timmen förutom där det är utfarter till 97:an. Där kommer det fortsatt vara 80. Vi har lantmäteriförrättningar, som inte hinner bli klara. 

Han tycker det är bra att ambulansen nu har fri väg.

– De har haft det kämpigt under byggtiden. De är säkert glada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!