Boden satsar på återbruk i vanliga affärer

Återbruk i vanliga butiker, i skolan, förskolan och i äldreomsorgen. Det är förslaget när Bodens kommun satsar på ökad återanvändning och cirkulär handel. "Syftet är att minska avfallet genom att stimulera till ökat återbruk", säger Jan-Olov Ek, enhetschef på Återvinningen.

Återbrukskonsulten Anna Bergström, återvinningschefen Jan-Olov Ek och Peter Sundström tar en sväng inne på återvinningen i Boden." Syftet är att man ska kunna återanvända mer av de grejer som lämnas in på återvinningen, säger Anna Bergström.

Återbrukskonsulten Anna Bergström, återvinningschefen Jan-Olov Ek och Peter Sundström tar en sväng inne på återvinningen i Boden." Syftet är att man ska kunna återanvända mer av de grejer som lämnas in på återvinningen, säger Anna Bergström.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-01-21 09:00

Under hösten fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag av kommunchefen Mats Berg att ta fram en systemstruktur för återbruket i Boden utifrån gällande återbruksplan. Sedan anlitades den prisbelönta återbrukskonsulten Anna Bergström som konsult för uppdraget. Hon har tidigare utvecklat succékonceptet ReTuna i Eskilstuna, Sveriges första shoppinggalleria med enbart återbruk i sortimentet. Nu har hon anlitats av Bodens kommun för att ta ett större grepp om återbruket i Boden. 

– Syftet med satsningen är att främja en cirkulär användning resurser, återanvända mer och minska vårt klimatavtryck, säger Bergström.

Under måndagen besökte hon återvinningen i Boden och på onsdagen anordnas ett digitalt möte för lokala handlare och andra intressenter, där Anna Bergström berättar mer om hur allt är tänkt att fungera i praktiken.

– Målet är också att hitta några företagare eller affärer som vill vara med i projektet för att se hur våra idéer skulle kunna fungera, säger Anna Bergström.

 Enligt föreslagen tidsplan är målet att verksamheten ska starta hösten 2022.

– I det stora handlar det inte om att vi räddar planeten för det kan inte Boden göra ensam. I grunden handlar det om att minska avfallet och vi ska se vad vi kan börja med i den här förstudien, säger Jan- Olov Ek.

Idén går kort sagt ut på att prylar, kläder, möbler och byggmaterial samlas in från bodensarna via återvinningscentralen. Varorna sorteras, fixas till och uppcyclas vid behov, innan de levereras ut till olika samarbetspartners. 

– Det här är helt nytt och världsunikt. Här blir den vanliga handeln inkluderad i en hållbarhetsprocess som gör skillnad på riktigt, säger Anna Bergström. 

Tanken är att butiker som i vanliga fall säljer nyproducerat ska kunna beställa varor som använts förut från kommunen och få dem levererade till butiken, förutsatt att varorna visas upp. Det som inte säljs återsänds. 

– På samma sätt kan kommunala verksamheter som skolor, förskolor, särskilda boenden och även kulturverksamhet beställa återbruk för att slippa köpa nytt.  Det finns ju tyger som kan användas i slöjden eller i skolan och möbler man kan renovera upp.Tanken är väl att material kan komma till nytta istället för att slängas bort, säger Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!