”Vi tittar på en ihopslagning av Erikslund och Björknäs, men flera faktorer måste belysas och vårt förslag är att vi ska fortsätta att utreda förutsättningarna”, säger Kristina Myhr Eriksson, närsjukvårdschef.
Närsjukvården måste minska sina kostnader. Kristina Myhr Eriksson säger att tiden varit knapp och förslaget till politikerna är därför fortsatt utredning.
– Vi väntar på att politiken ska ta ställning till hur vi ska gå vidare. Vi behöver deras beslut innan vi kan göra en fullständig risk- och konsekvensanalys, säger Kristina Myhr Eriksson.
Landstingsstyrelsen ska ta beslut 1 mars.
Sandens hälsocentral är inte aktuell för en sammanslagning. De är trångbodda som det är idag.
– Bara för att klara av det de redan gör behöver de utöka ytorna för Sanden. Så det går inte att flytta dit en hel eller halv annan hälsocentral. Det ryms helt enkelt inte, säger Kristina Myhr Eriksson.
I början av året hade Sanden 11 530 listade patienter, Björknäs 10 800 och Erikslund 5 600. Den hälsocentral som tjänstemännen bedömer är aktuell att slå ihop med Björknäs hälsocentral är därför Erikslunds.
– Den är minst och har haft svårast att få en ekonomi i balans bland annat på grund av att den har ett långvarigt beroende av hyrläkare i och med att man har haft svårt att rekrytera distriktsläkare, säger Kristina Myhr Eriksson.
Erikslund har även förhållandevis stora lokalyta och dessutom äger inte landstinget lokalerna. Björknäs är ett ganska stort hus, som ägs av landstinget. Men där ligger det i dag andra verksamheter förutom hälsocentralen. Det finns blodcentral, flyktingmedicinska enheten, ljusbehandling och folktandvård. Under förutsättning att man kan flytta ut en del av den verksamhet som inte hör till hälsocentralen så skulle man kunna få plats för hela verksamheten som bedrivs på Erikslund på Björknäs, enligt Kristina Myhr Eriksson.
Hon tror att det kan finnas verksamhetsmässiga fördelar om man skulle kunna slå ihop hälsocentralerna. Steg ett blir att visa att det ger en ekonomisk vinst.
– Vi kan se att vi kan spara pengar, men det beror också på vilka lösningar man hittar för de verksamheter som måste flytta. Man måste titta på den totala kostnaden för landstinget, så att man inte får högre hyror på de nya ställena. Vårt förslag är att vi ska fortsätta att utreda förutsättningarna att slå ihop Erikslund och Björknäs. Vi måste titta på ekonomi, arbetsmiljö, patientsäkerhet. Vi har börjat titta på det, men det behöver absolut kompletteras.
Kristina Myhr Eriksson poängterar att det inte handlar om rationaliseringar genom personalneddragningar.
– Man behöver inte ha dubbla receptioner och dubbla laboratorier, men det är ett oförändrat antal patienter som vi ska ta hand om så vi kommer behöva ha kvar den personal som vi har idag även om vi slår ihop. Det är inte där man sparar pengar, men man kanske kan arbeta på ett annorlunda sätt.