Stressrehab ska möta ett ökat behov

I april startar Region Norrbotten en stressrehab-klinik för att möta den ökade stressrelaterade ohälsan. "Vi räknar med att första året ta emot 20 till 40 patienter", säger Stefan Stridsman, Neurocentrum.

Stefan Stridsman, verksamhetschef Neurocentrum på Sunderby sjukhus.

Stefan Stridsman, verksamhetschef Neurocentrum på Sunderby sjukhus.

Foto: Elsa Hedlund

Boden2023-01-17 09:59

I dagsläget hänvisas patienter med olika typer av stressrelaterade sjukdomar till primärvården. I de fall den vården inte räcker till riskerar patienterna att inte få adekvat hjälp då de inte heller hör hemma inom psykiatrin. Nu startar en klinik på Garnis i Boden dit patienter kan remitteras.

– För andra sjukdomar kan primärvården ta hjälp av specialistvården, men inom stressrelaterade sjukdomar har vi idag inte samma möjlighet. I Försäkringskassans statistik ser vi att det framför allt är kvinnor i åldern 30–39 år som har de högsta sjuktalen i den här gruppen vilket är återspegling av samhället. Män sjukskrivs oftare för besvär av fysisk karaktär medan kvinnor i högre utsträckning sjukskrivs för psykisk ohälsa, säger Stefan Stridsman, Neurocentrum.

Problemen uppstår då man känner att man inte kan leva upp till de krav som ställs. Långvarig stress kan leda till sömnproblem, nedstämdhet, hjärt- och kärlsjukdomar och smärtproblem. Immunsystemet påverkas vilket gör kroppen känsligare för infektioner. Patienterna har ofta en historia av längre sjukskrivningar.

– Stressrehab anpassas utifrån varje individs behov och metoden har använts under längre tid i andra regioner med gott resultat. I Västerbotten har man kunnat se att det finns hälsoekonomiska effekter eftersom det i regel är personer mitt i livet som med rätt hjälp kan komma tillbaka till arbetsmarknaden, säger Stridsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!