Strandsatta soldater bjuds på underhållning

Askmolnet strandsätter 249 soldater i Bodens garnison under helgen. De erbjuds bad, bio eller lasergame som underhållning.- Det är bara att gilla läget, säger soldaterna Fanny Blomé och Mathias Persson.

Glada miner trots att hemresan inte blir av i helgen för soldaterna Mathias Persson och Fanny Blomé. " Garnisonen ordnar lite "goodwill" i form av bad, bio eller lasergame", säger bataljonsadjunkten Susanne Thunberg" ( mitten). FOTO: Lena Leffler

Glada miner trots att hemresan inte blir av i helgen för soldaterna Mathias Persson och Fanny Blomé. " Garnisonen ordnar lite "goodwill" i form av bad, bio eller lasergame", säger bataljonsadjunkten Susanne Thunberg" ( mitten). FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-04-20 06:00
Det är bataljonsadjunkten Susanne Thunberg som tillsammans med bataljonschefsledningen håller i trådarna för "nöjespaketet" för de strandsatta soldaterna från A 9 och I 19.
Inget tillstånd
De 249 soldaterna skulle ha flygits hem i helgen men askmolnet sätter stopp för resan. Enligt uppgift till försvarsmakten så pågick det under fredagen ett viss öppning av luftrymmet från norr ner mot Gävle. Problemet när det gäller soldaterna är att deras transportmedel, Kronflyget, befinner sig i Helsingfors.
Kronflyget får inte tillstånd att lyfta från Finland så soldaterna blir strandsatta i Boden.
- Det är klart att de blev lite ledsna att missa hemresan för många har även helgtjänst nästa vecka. I det stora hela har soldaterna förståelse för situationen och vi ska försöka muntra upp dem med lite underhållning, säger bataljonsadjunkten Susanne Thunberg.
Försvarsmakten som slipper kostnaden för flygresan lägger i stället pengarna på biobiljetter, badbiljetter och eventuellt lasergame.
- Vi ska höra vad soldaterna vill ha men det är alternativen som finns, säger Thunberg.
Soldaterna Fanny Blomé, Norrköping, och Mathias Persson, Stockholm, ryckte in på radarpluton på sensorkompaniet (A 9) förra sommaren.
Gilla läget
- Försvarsmakten försöker göra det bästa av saken. Det finns inte så mycket att göra åt ett askmoln. Vi brukar väl åka hem ungefär varann helg. Snart börjar övningsserien så då blir det inte lika ofta, säger Mathias Persson.
Både han och Fanny Blomé tror det blir badhuset när försvarmakten bjuder.
- Vi har båda varit där tidigare och det blir nog bra, säger de.
Soldathemmet kommer också att hålla öppet i helgen och bjuda på kvällsfika.
- Det handlar om lite goodwill. Jag har även pratat med kökspersonalen så de ordnar god mat i helgen. Givetvis med efterrätt, säger Susanne Thunberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om