Strålning stoppar Arthur
Artillerilokaliseringssystemet Arthur är byggt på bandvagn och det har nu visat sig att radarn ger höga strålningsvärden inne i bakvagnen. Därför råder förbud att använda radarutrustningen.
Foto: Bengt-Åke Persson
Arthur kan på kort tid lokalisera fientligt artilleri, men leder även det egna artilleriet. Systemet byggdes först upp på en bandvagn, men har även utvecklats så det kan bäras av terrängfordon och lastbilar med en totalvikt som överstiger 5 000 kilo.
Den svenska Arthurenheten utbildas vid artilleriregementet i Boden, A 9.
- Systemet är tio år och nu har industrin upptäckt höga strålningsvärden, säger Mikael Dahl, teknisk chef på A 9, och berättar att upptäckten gjordes för omkring en månad sedan i samband med mätningar på brittiska stationer.
Över gränsvärdet
- De har ett snarlikt system och vi har mätt upp våra egna stationer. Det är mikorvågsstrålning från radarn som alstrar strålning inne i bakvagnen på bandvagnen. Våra mätningar visade att vissa vagnar ligger över gränsvärdena. Därför infördes förbud att använda radarutrustning, säger Mikael Dahl.
Han ser förbudet som en försiktighetsåtgärd och säger att industrin nu håller på att titta på hur problemet ska åtgärdas.
- Man ska konstruera om stativen där radarutrustningen sitter så att gränsvärdena i bakvagnen inte överskrids.
Har det varit så här höga värden hela tiden?
- Man har inte mätt det här tidigare, så det kan ha varit för hög strålning alla år, säger Mikael Dahl.
Kan långvarig exponering orsaka medicinska konsekvenser för personalen?
- Det är därför vi har låga gränsvärden och jag vet inte om det finns dokumenterat skador, eftersom det är så låga värden. Så det kan jag inte svara på. Det måste man reda ut vidare i sådana fall, säger Mikael Dahl och fortsätter:
- Vi måste hitta nya rutiner för att kontrollera strålningen i bandvagnarna. Det finns andra luftvärnssystem som använder samma radarsystem och där har man sedan tidigare rutinmässigt gjort mätningar, säger Mikael Dahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!