Stort krögarintresse för kurs i alkoholservering
Alkoholhandläggare Inger Lundström gläds över att det kom 59 deltagare till tvådagarskursen Ansvarsfull alkoholservering.- Det är många krögare som vill få en insikt och kunskap i ansvaret med alkoholservering, säger Lundström.
Åke Hagström, länsstyrelsen, Inger Lundström, Bodens kommun, företagarna Ida Jaako och Maria Sharma och föreläsaren Hans Andersson medverkade på kursen i Ansvarsfull alkoholservering. FOTO: Lena Leffler
Foto: Lena Leffler
i länsstyrelsens regi, har pågått
i två år.
Krögarna Ida Jaako och Maria Sharma, som för ett år sedan tog över Golfrestaurangen i Boden, tycker att det är värt kursavgiften på 200 kronor per deltagare för att få lära sig mer om alkohollagen.
- Det var min pappa som driver lunchservering som tyckte att vi skulle gå. Han har själv gått en liknande kurs. Vi är ju unga så det finns mycket som vi behöver lära oss för att kunna handskas med alkohol på ett ansvarsfullt sätt, säger Maria Sharma.
- Jag jobbar också i garderoben på en krog i stan när golfsäsongen är över. Det är klart att man ser en del fulla människor på krogen.
I dag känner man till symptomen så det kan vara bra att diskutera bemötande och serveringsrutiner, säger Ida Jaako.
Attitydproblem
Huvudföreläsaren Hans Andersson, som driver ett eget utbildningsföretag, lockade till många skratt trots det allvarliga ämnet. Andersson var under ett tjugotal år anställd av både kommun och länsstyrelse där han sysslade med alkoholfrågor.
- Jag tror att mycket handlar om ett attitydproblem eftersom de flesta känner till alkohollagstiftningen. De flesta vet att man inte får servera till en märkbart påverkad person eller ungdomar under 18 år. Tillståndet kan dras in och den som serverar kan riskera upp till 60 dagsböter för sitt brott, säger Andersson.
Viktigt med ansvar
Inom ramen för STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) pågår sedan 1996 ett alkoholförebyggande arbete bland restauranger med serveringstillstånd.
Hans Andersson tror att de flesta ärenden där kroggägaren inte sköter sig har sin grund i ekonomisk misskötsel.
- Om man inte säljer någon mat så vill man åtminstone sälja alkohol. Det är ju det man försörjer sig på. Jag tycker det är viktigt med ansvarsfull alkoholservering.
I Stockholm där man hållit på med det här i 15 år har det polisanmälda våldsbrotten utanför krogarna sjunkit med mellan 20 och 30 procent. Därför känns det meningsfullt att fler krögarna förstår vad de vinner på det här i slutändan, säger Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!