Han är ordförande i fastighetsnämnden och säger att ända sedan nämnden bildades har det varit en uttalad ambition att titta över och förbättra tillgängligheten i kommunens egna fastigheter.
Därför gjorde förvaltningen först en inventering. Av den framkom att det fanns många brister, varav en del skulle kunna åtgärdas med enkla medel. Fastighetsförvaltningen fick då i uppdrag att upprätta en handlingsplan och det har man gjort. Den fastställdes på nämndens senaste sammanträde och innehåller åtgärder som ska genomföras 2017-19. Man har gjort en prioriteringsordning och i första hand ska kommunen vidta åtgärder i publika lokaler, såsom hembygdsområdet, Nordpoolen och Hildursborg.
– Vi har haft ett resonemang på förvaltningen vilka lokaler de bedömer att vi ska prioritera, säger Anders Pettersson, som tycker det är kanonbra att de fått det på pränt.
– Då blir det tydligt och man kan bocka av åtgärderna allt eftersom.
– Det blir som en checklista, tillägger Roger Jäderström, driftchef på fastighetsförvaltningen.
På Hildursborg ska man i år genomföra åtgärder till en kostnad av drygt 100 000 kronor. En del är redan genomförda i samband med ombyggnationerna för att skapa Kampsportcentrum.
– I år har man avsatt 2,6 miljoner kronor. Det är en anställd på a och d arkitektkontor, som gjort handlingsplanen, och vi har vidtalat kontoret att vi gärna vill att hon också ser till att verkställa planen i första hand för 2017, säger Roger Jäderström.
På Nordpoolen handlar det om mer omfattande åtgärder för drygt 400 000 kronor. Roger Jäderström förklarar att de vill göra de åtgärderna i samband med underhållsarbetet som ska genomföras på bad.
– Vi håller också på med reningsanläggningen och försöker synka mycket om det går.
– Generellt sett när vi gör fastighetsunderhåll så bakar vi in tillgänglighetsåtgärder så att det upphandlas samtidigt, säger Anders Pettersson och uppger att alla åtgärder kommer att kosta cirka 7,5 miljoner kronor.
Även om det ligger i nämndens uppdrag att se till att kommunens lokaler är tillgängliga för alla så anser han även personligen att det är jätteviktigt. Roger Jäderström håller med, men påpekar att de har problem med sabotage, bland annat av automatiska dörröppnare. Under barmarksäsong är det också problem att cyklister parkerar direkt utanför entréerna, vilket hindrar personer med rullstol att ta sig in och ut.
– Jag tror att det handlar om okunskap.