Större skjutfält

Bodens kommunstyrelse vill att Försvarsmakten får sitt tillstånd, men bedömer att det krävs en särskild miljöprövning för en utökning av Bodens södra skjutfält.

Här vid kraftverksbron i Bodforsen ville Vattenfall förbjuda tung trafik. Ett förbud som länsstyrelsen inte beviljar.FOTO: Lena Leffler

Här vid kraftverksbron i Bodforsen ville Vattenfall förbjuda tung trafik. Ett förbud som länsstyrelsen inte beviljar.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-02-12 06:00
Bodens kommuns samhällsbyggnadschef, Lars Andersson, har
lagt ett förslag till yttrande som ska tas av kommunstyrelsens politiker och skickas till länsstyrelsen.
Försvarsmakten har tidigare yrkat tillstånd enligt miljöbalken att bibehålla och nyttja befintliga skjutområden/skjutplatser på Bodens södra skjutfält inom en årlig totalram av 225 skjutdagar med finkalibrig, grovkalibrig samt handgranater, minor och sprängladdningar.
Utöver Södra skjutfältet så
yrkar försvarsmakten tillstånd enligt miljöbalken att behålla och nyttja befintliga övningsområden samt övrig verksamhet och få en frivillig prövning avseende lösskjutning inom en årlig totalram av 50 dygn för Heden, 170 dygn för Pagla och 7 dygn för Torrkölen med lös ammunition och artelleri.
Olika skjutplatser
Försvaret vill också nyttja varierande skjutplatser inom artilleriöar, utanför Bodens södra skjutfält, inom en årlig totalram av 45 dagar och 297 skott sammanlagt för områdena.
- För övningsområdena Heden, Trångfors och Torrkölen ska där-emot inte permanent tillstånd lämnas, säger Lars Andersson.
Bodens kommunstyrelse skriver i yttrandet att Försvarsmakten är viktig
för kommunen och anser att det är angeläget att den ska få sitt tillstånd för verksamheten. Södra skjutfältet är ett så pass stort område, enligt Andersson, att Försvarsmakten har alla möjligheter att förlägga skjutverksamheten så att bullerstörningarna på omgivande bebyggelse hålls nere och minskas.
Oenigt om riktvärde
I yttrandet berörs också riktvärderna för buller när plan- och bygglagen används. Bodens kommun anser att riktvärdet ska vara 95 decibel medan försvaret anser att 90 decibel räcker.
Enligt kommunens yttrande är Försvarsmaktens tillämpning av riktvärderna felaktiga och inte godtagbara.
Lars Andersson förutsätter att kommunens riktvärde ska tillämpas vid ärenden enligt plan- och bygglagen.
Leder till förfall
Det betyder att all bebyggelse ska lämnas för alla former av om- och tillbyggnationer av bostadshus samt att nybyggnationer ska tillåtas där bullret understiger 95 decibel utanför gränsen vid skjutfältet.
- Avslag av sådana byggnationer leder fort till att byar förlamas och byggnader förfaller vilket inte ganar varken Försvarsmakten eller kommunen, säger Lars Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om