Stor oro i Brännberg

Brännberg trä har sålts till ett danskt investmentbolag och styrelsen består numera av Stockholmskonsulter.- Vi har även ett bolag på Cypern för våra internationella affärer, säger verkställande direktör Birger Isaksson.

Birger Isaksson äger numera bara 8 procent i Brännberg trä mot att tidigare ha ägt 50 procent i företaget.

Birger Isaksson äger numera bara 8 procent i Brännberg trä mot att tidigare ha ägt 50 procent i företaget.

Foto: Lennart Jönsson

BODEN2008-09-26 06:00
I veckan meddelade han sina 17 anställda att danska Capricon investment AB köpt upp två tredjedelar av Brännberg trä.
Hälften av resterande tredjedel ägs av Mikael Iliste, ny bolagsledamot, och resten delas lika mellan avhoppade styrelseledamöterna Thor Öqvist och Birger Isaksson. Ingen av dessa tre vill uppge för NSD om hur mycket var och en äger.
Extern direktör
Till personalen har Isaksson sagt att han har behållit 8 procent efter försäljningen och även fortsätter som extern verkställande direktör
i den nya bolagsordningen.
- Jag har inte räknat på mina ägarprocent eftersom majoriteten numera ägs av en industriell placerare som fokuserar på träbranschen. De marknadsför inte fonden som de har med sina befintliga kunder därför pratar vi inte om det namnet heller, säger Mikael Iliste.
Viktigt kontrollera
Sedan den 19 september ingår han, hans fru och företagspartner som ledamöter i Brännberg träs styrelse. De kan tillsammans eller var och en för sig teckna bolaget (se faktaruta).
Varför ska ni sitta i styrelsen?
- Det är viktigt att kontrollera verksamheten och jag är ingen passiv ägare.
- Vi är heller inga slaktare av verksamheten, snarare tvärtom så räknar vi med att kunna expandera. Jag har kontakter med kunder som Brännberg trä inte tidigare haft, säger Mikael Iliste.
Mycket liten verksamhet
- De som sitter i bolagstyrelsen har jobbat mycket med internationella affärer. Jag har känt dem i fem, sex år. Det är ingen ny tanke för oss, säger Isaksson.
NSD har tagit fram taxeringsuppgifterna på Ilistes konsultföretag som har mycket liten verksamhet.
- Vi har flera projekt på lager, men det är inte mycket av det som syns heller. Vi kör oftast med projektbolag. Vi skyltar inte öppet med det utan fokuserar på det vi håller på med. Om vi är seriösa får väl andra bedöma. Vi tycker det är kul med affärer, säger Mikael Iliste.
Affärshemligheter
Enligt Isaksson har det "satsats jättemycket i den nya ägarkonstellationen".
Hur mycket då?
- Det är affärshemligheter, men vi får andra möjligheter och resurser, säger han.
- Vi har inte rätt att visa avtalet enligt våra interna regler. Hur mycket som satsats är inget vi går ut med nu, säger Mikael Iliste.
Sågverksanställda säger till NSD att det märkts en nedgång i produktionen under de senaste månaderna. Många är allvarligt oroade över vad som ska hända med dem och deras arbetsplats. I dag jagar kronofogden Brännberg trä för en skatteskuld på
223 318 kronor som ska vara betald nästa vecka.
- Jag ser inga problem med det. Det har varit tufft i år. Jag är snart 60 år och det finns ingen efterträdare i familjen. Då är det vanligt att man säljer. Målet att dock att driva företaget vidare, säger Birger Isaksson.
För internationella affärer
Brännbergträs nya ägare har också enligt Isaksson bildat bolaget Maltora som ska finnas på Cypern för att kunna sköta sågens internationella affärer.
Varför det?
- Andra länder är vana vid internationella affärer. Det handlar om regelverket, de vet hur skattesystemen och bolagsreglerna fungerar, säger Isaksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om