Stor brist på vikarier
Bristen på vikarier inom socialförvaltningen i Boden har inneburit återtagande av semestrar, nya arbetsscheman mitt i sommaren och personal som har gått på övertid och fyllnadstid. - Det är kaotiskt, personalen mår inte bra, säger Mikael Norberg, ett av två huvudskyddsombud för Kommunal i Boden.
- Det vi märkt under sommaren är att tillgången på vikarier varit sämre. Speciellt under veckosluten och helgdagar har den varit väldigt begränsad, säger socialchefen Catharina Liljeholm.
Jobbat övertid
Personer har fått stanna på övertid eller fyllnadstid. Det har inte kommit någon morgonpersonal och avlöst dem som jobbat natt eller omvänt. Andra har fått arbeta ensam när det ska vara dubbelbemanning.
- Sommaren har varit kaotisk. Vårdpersonalen är sliten. Till det får man lägga den oro som ligger i förslaget om neddragningar inom socialförvaltningen som i första hand drabbar hemtjänsten, säger Mikael Norberg.
"Hemskt att se"
I samband med att LOV, lagen om valfrihet, införs inom hemtjänsten i Boden försvinner 45,5 årsarbeten. Ett 60-talet personer riskerar uppsägning under slutet av 2010 och 2011.
- Jag tycker det är hemskt att se personalresurserna urholkas på det här sättet. Personalen kan inte känna någon större arbetsglädje när de är tvungna att rusa så att de inte ens hinner prata med kunderna, säger Mikael Norberg.
Hela socialförvaltningen berörs, äldreboenden, ordinarie boenden, personlig assistans men problemen blir mest synbara inom hemtjänsten där det tar en viss tid att färdas mellan kunderna.
- Jag tror att den oro som nu finns inom socialförvaltningen gör att tänkbara vikarier söker sig till andra verksamheter, säger Mikael Norberg.
Utvärdering
Socialchefen Catharina Liljeholm säger att sommarens scheman läggs utifrån verksamhetens behov, kvalitetssäkras och följer arbetstidslagen.
- Hemtjänstens personalresurser styrs utifrån den beviljade tiden för kunderna och det innebär att vi haft rätt bemanning. Vid sjukfrånvaro och föräldraledighet rekryteras timvikarier.
Kommunal i Boden vill efter sommaren göra en utvärdering tillsammans med socialförvaltningen hur vikariesituationen varit, hur det ligger till med övertidskostnader, arbetsskador och tillbud som kan vara relaterade till hög stress.
Större behov
- Det finns ju egentligen ett större behov av personal under sommaren, då det finns möjlighet för kunderna att vistas ute. Vikarierna är inte så insatta i verksamheten, så tidspressen blir högre. En fast anställd vet exakt var alla saker finns, snabbaste vägen mellan två kunder och kommer ihåg att ta med sig all utrustning.
Catharina Liljeholm beklagar situationerna som uppkommit.
- I samband med vikariebrist vid akut sjukfrånvaro är det viktigt att säkra omvårdnaden om kunderna och det leder till att personal måste stanna kvar till man hittar en ersättare.
"Fantastiskt bra jobb"
Utgångsläget är att arbetsgivaren följer arbetstidslagen, menar hon.
- Finns det enskilda ärenden där det råder frågetecken finns alltid möjlighet för den enskilde att lyfta frågan till arbetsgivare och fackliga företrädare. Jag vill skicka en hälsning till alla sommarvikarier och personal att de gjort ett fantastiskt bra jobb under sommaren, säger Catharina Liljeholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!