Stök och bök med nya gallerian

Opalens personalrum har blivit diskrum och frysarna har hamnat ute på trottoaren, Folkets hus kontor ska flyttas till baracker och festlokalen Rondo finns inte längre.Det händer mycket bakom kulisserna i galleriabygget i Boden.- Det är stökigt, men det fungerar, säger Christer Grönberg, vaktmästare på Folkets hus.

Mikael Kraus på väg in i svalrummet med en plåt godbitar. FOTO: Kurt Engström

Mikael Kraus på väg in i svalrummet med en plåt godbitar. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2008-11-20 06:00
Bygget av gallerian - som ska stå klar i oktober nästa år - har pågått i lite mer än ett halvår och tidsplanen håller. Men mycket av den dagliga verksamheten hos hyresgästerna påverkas.
- Man får improvisera mycket, säger Mikael Kraus, delägare av konditori Opalen.
Personalrummet består numera av bord och stolar och Opalen har tappat 40 procent av lokalytan. Men brödet kan bakas och fikagästerna kommer i samma utsträckning som tidigare.
- Personalen är fantastisk. Den måste jobba i buller, det är trångt och många prylar ligger utslängda. Det är inte direkt ordning och reda.
- Samtidigt vill jag ge beröm till byggarbetarna. Vi är också tacksamma för att kunderna visar förståelse.
Konditori med anor
Kraus räknar med att man ska kunna hålla igång verksamheten som i dag ytterligare en tid. Men under sommaren kan det bli aktuellt att stänga en period.
Opalen har funnits i Medborgarhuset sedan det byggdes för mer än 40 år sedan och ska in i gallerian.
- Det känns jättebra och spännande. Det blir bättre än vad vi har i dag. Vi får större utrymme och fler sittplatser, säger Mikael Kraus.
Folkets hus lämnar i veckan Medborgarhuset och flyttar kontor med försäljning till blå baracker ute på gågatan. Där ska man vara nästan ett år.
- Lustigt nog vet vi inte var vi hamnar i gallerian när den står klar. Vi ska samverka med Sveafastigheter i frågan, säger Christer Grönberg.
Festlokalen Rondo och det angränsande klubbrummet har rivits för att ge plats för affärer. Av Forumsalarna är A och B kvar medan C blivit personalutrymme.
Folkan byggs om
Folkan, där Rune Lindstedts och Stig Norbergs orkestrar spelade upp till de första danserna för 42 år sedan, byggs om.
- Det gamla golvet har tagits bort och vi har förstärkt med fler pelare. Dansgolvet kommer att bli något mindre.
Mycket har således påverkats, men bowlinghallen har - bortsett från en period i somras - kunnat ha öppet.
Sagabiografen kommer också att vara intakt.
- Det känns bra och tanken är att det ska bli en levande galleria med närhet till kultur och annat. Jag tror den kommer att innebära ett lyft för både kultur och handel, säger Christer Grönberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om