Stödcentret för soldatfamiljer invigt
Familjstödcentret för anhöriga till soldater i utlandstjänst invigdes i går. - Soldathemmet i Boden har fått en utökad roll, från omhändertagande av den värnpliktige till omsorg om hela soldatfamiljen, säger Andreas Philipsson, verksamhetsansvarig för familjestöd på Svenska soldathemsförbundet.
Brigadchefen Torbjörn Larsson och Andreas Philipsson från Svenska soldathemsförbundet invigde landets nordligaste familjestödcenter.FOTO: Nina Pettersson
Foto: Nina Pettersson
- Det är viktigt för förbanden i Norr- och Västerbotten, I 19, A 9, F 21 och Skyddscentrum i Umeå, säger brigadchefen Torbjörn Larsson, tillika ordförande i stiftelsen för soldathemmet som drivs av Försvarsmakten och Bodens kommun.
Öppen mötesplats
Familjestödcentret ska bli en öppen mötesplats för anhöriga. Det kan handla om aktiviteter för hemmavarande föräldrar med barn eller ett seminarium i stress- och oroshantering med mera.
- Soldathemmet är en neutral plats utanför grindarna, vilket uppskattas av de anhöriga, säger Torbjörn Larsson.
När det gäller akut allvarliga händelser tar Försvaret själv hand om det. En yrkesofficer från Boden blev den 19 november allvarligt skadad i Afghanistan. Han vårdas nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Våra tankar går till den skadade soldatens familj. Man känner sorg och vemod. Vad vi hört så är läget stabilt och hoppas att han i lugn och ro kan läka sina skador, för att snart vara tillbaka med sin familj och så småningom på sin arbetsplats, säger Torbjörn Larsson.
Han menar att det nu gäller att bidra till att minska skadeverkningarna så mycket som möjligt.
"Jättepositivt"
- Senaste tidens skade- och dödsskjutningar gör att det blir en oro för familjerna, säger Torbjörn Larsson.
Familjestödcentret kan stilla oron och förbereda familjerna inför en längre tids tjänstgöring.
- Det är jättepositivt att man drar igång det här, för det kommer alltid finnas behov av stöd för familjerna. Även om det inte inträffar något, finns det saker som påverkar familjen, som bortovaron. Nu vet man var man kan vända sig, säger Peter Harila, ställföreträdande bataljonschef, A 9.
Andreas Philipsson framhåller behovet av ett långvarigt psykosocialt stöd.
- Vi har hemmavarande anhöriga till de som tjänstgör i Kosovo som upplever oro över att personen ska ha förändrats, och oro för att inte orka med skötsel av hem och barn.
Nu finns också ett politiskt beslut om livslångt stöd till veteraner.
Staffan Larsson, som varit föreståndare för soldathemmet i snart 20 år, går i pension och nu söker man en ersättare som även vill arbeta med familjestödsverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!