Stålverksbyggarna vill ha turkisk mat – nu öppnar Azad Inanc eget

Efter att flera av dem som arbetar på Stegras område efterfrågade turkisk mat i Boden, började Azad Inanc köra catering till Stegra. Nu har han öppnat sin egen restaurang och han vill visa en annan bild av turkisk mat.
– Vi vill ta fram en ny smak till Boden och Norrbotten, säger Azad Inanc.

Azad Inanc, Mehmet Altun och Sedat Salman hade premiäröppning den 30 november. "Vi har fått en bra respons från kunder", säger Azad Inanc.

Azad Inanc, Mehmet Altun och Sedat Salman hade premiäröppning den 30 november. "Vi har fått en bra respons från kunder", säger Azad Inanc.

Foto: Emma Vallin

Boden2024-12-10 00:01

Nyheten i korthet

  • Azad Inanc har öppnat en turkisk restaurang, Apollon, i Boden efter att ha märkt en efterfrågan på turkisk mat bland arbetare på Stegras stålverksbygge.
  • Inanc, som tidigare drev restaurangen Moods i Luleå och har erfarenhet från restaurangbranschen i Turkiet, vill visa att turkisk mat är mer än bara kebab.
  • Förutom restaurangen planerar Inanc att öppna ett karaokerum, i hopp om att bidra till att Bodens kvällsliv blommar ut.

Azad Inanc har jobbat inom restaurangbranschen under en lång tid, både i Luleå där han drivit restaurangen Moods, men även i Alanya i Turkiet där han har vuxit upp. På Stegras stålverksbygge i Svartbyn fanns turkiska anställda som efterfrågade turkisk mat, och när de fick höra om Azad och hans matkunskaper inledde de en dialog.

– Jag insåg att det var i Boden som jag behövdes som mest så jag sålde lokalen i Luleå och började laga mat åt Stegra.Vi öppnade restaurangen och fick tillstånd att köra catering genom att laga och köra ut frukost, lunch och middag till arbetare på Stegra samtidigt som vi renoverade restaurangen, säger Azad Inanc.

undefined
Azad Inanc, Mehmet Altun och Sedat Salman. "För oss är inte pengar allt, vi vill trivas på vårat jobb. Självklart vill vi få en månadslön som gör att vi klarar oss, men annars är det arbetsmiljön och att se glada människor som gör det värt det, säger Mehmet Altun.

På Kungsgatan 20 i Boden drevs tidigare restaurangen Pär och Mickes kök, men efter fem månaders renovering kunde Azad öppna sin egna restaurang Apollon.

– Jag kallade den tidigare lokalen för ett bilgarage för den var i så dåligt skick, så det tog lång tid att renovera. Sofforna som är här i restaurangen kommer från min gamla restaurang och de kommer från 60-talet. Det gör mig väldigt lycklig att se dem här.

– Min plan är att locka folk till Bodens vänstra sida, det ska bli mer liv här och inte bara i centrum. Förr i tiden var denna sida av stan väldigt populär och jag hoppas det kan bli så igen, säger han.

Vid sin sida har han även kompisarna och kollegorna Sedat Salman och Mehmet Altun, som tidigare har jobbat extra i hans restaurang i Luleå.

– Jag tycker det är så kul att jobba i restaurang så när Azad sedan kom med sitt förslag om att öppna i Boden sa jag ja direkt, säger Mehmet Altun.

undefined
Carina Stenlund som har jobbat som kock under en lång tid på resturangen Panelen i Boden, har nu flyttat några hus upp på gatan och jobbar i den nya resturangen Apollon. " Vi kallar henne för mamma", säger Azad Inanc.

Med både egna recept och traditionella turkiska maträtter vill de visa att turkiskt mat är mer än bara en kebabrulle. 

– Vi vill ta fram en ny smak till Boden och Norrbotten, vi vill visa att kebab är inte bara är kebabrulle eller kebabpizza utan det finns så mycket mer turkiska maträtter. Den kebab som finns här är bara en av väldigt många.

– Vi gör mest grytor i Turkiet och därför vi bjuder till exempel på en "Sultangryta" som är min pappas recept, säger Azad Inanc.

Förutom själva restaurangen kommer även ett karaokerum öppnas och Mehmets förhoppning är att den nyöppnade restaurangen ska bidra till att Bodens kvällsliv blommar ut.

– Jag har bott i Boden i 13 år och det är helt dött på stan efter fem, så jag hoppas att ett sånt här ställe kommer locka ut folk, säger han.

undefined
Azad Inanc, Mehmet Altun och Sedat Salman hade premiäröppning den 30 november. "Vi har fått en bra respons från kunder", säger Azad Inanc.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!