Stålverket blir Sveriges största och världens första

H2 Green Steel får miljötillstånd att driva stålverk i Norra Svartbyn. Företaget bygger nu Sveriges största stålverk och världens första gröna stålverk. "Fantastiskt", säger Ida Westberg, bolagets chefsjurist.

Henrik Henriksson, VD, Ida Westberg, chefsjurist, och Bror Styren, projektassistent, på H2 Green Steel var glada på torsdagen. Bolaget har fått miljötillstånd att driva stålverk i Boden.

Henrik Henriksson, VD, Ida Westberg, chefsjurist, och Bror Styren, projektassistent, på H2 Green Steel var glada på torsdagen. Bolaget har fått miljötillstånd att driva stålverk i Boden.

Foto: H2 Green Steel

Boden2023-06-01 20:44

Mark- och miljödomstolen har bland annat prövat driften av verksamheten vid H2GS:s anläggning och villkoren för den.

Vissa närboende har haft synpunkter och frågor om påverkan från verksamheten rörande buller och transporter. Domstolen har därför bland annat beslutat om villkor för utsläpp till luft, damning och buller.

Utredningen i målet visar stålverkets inverkan på människors hälsa eller miljön. Efter att nödvändiga skyddsåtgärder har genomförts, bedömer dock rätten, att påverkan inte är större än att den kan godtas.

H2GS uppfyller de krav som finns. Mark- och miljödomstolens tillståndsbeslut är förenat med en rad villkor.  Företaget ges även tillstånd, att anlägga en reservkraftgenerator som behövs för produktionen.

Meddelandet om miljötillståndet var en jätteviktig milstolpe för företaget.

– Det var enormt och en urladdning, säger Ida Westberg, som ansvarat för processen.

Även om beslutet var väntat, tycker hon det var skönt att få det svart på vitt. H2GS lämnade in miljöansökan fredagen före jul 2021. Normalt tar en sådan process flera år.

– Att få miljötillstånd från inlämning till fullt tillstånd på mindre än ett och ett halvt år är rekordfart. Det är ett kvitto på att vi haft bra och konstruktiv dialog med myndigheter och domstol. Det har egentligen präglat hela den här processen och är nyckeln för att lyckas.

Stålverket i Norra Svartbyn blir störst i Sverige. Det blir samtidigt en av landets största utsläppskällor för flera metaller och dioxin till luft. Enligt Naturvårdsverket, som är nöjd med Mark- och miljödomstolens beslut, ska bolaget begränsa de totala luftutsläppen av vissa miljö- och hälsofarliga ämnen.

– Det är viktigt att kunna värdera de samlade utsläppen från en så här stor verksamhet. De har genomgående valt bästa möjliga teknik och sätter en ny standard för stålverk i Sverige, säger Matthis Kaby, teknisk handläggare på miljöskyddsenhet.

Jämfört med traditionell ståltillverkning kommer koldioxidutsläppen från H2GS:s anläggning minska med 95 procent.

– Vi kommer att vara först i världen och visa vägen. Vi får inget annat än hejarop från utländska investerare och banker som är involverade i det här. Det här var ett glädjebesked även för dem, säger Ida Westberg.

Hon tycker det är fantastiskt roligt att vara med att gå i frontlinjen för den gröna industriella revolutionen, men ser det också som sin plikt att vara en del av problemlösningen.

– Många på det här bolaget ser det som en överlevnadsfråga. Det är en enorm inspiration att få jobba med den här typen av frågor och så briljanta kollegor.

H2 Green Steel har vuxit till 200 anställda.

För att vara i fas med sin ambitiösa tidsplan finns ett pärlband med återstående milstolpar för bolaget att beta av. Förra veckan blev det klart med leverantören av vätgasanläggningen och i veckan tecknade de ett samarbetsavtal med Luleå hamn. Hamnen blir deras primära nav för leveranser till och från stålverket.

– Nu är det viktigt för oss att landa och fira den här enorma milstolpen, men sedan fortsätter vi att beta av pärlorna på pärlbandet. Det vi har levererat på sistone med vätgas och hamn visar att vi har en enorm förmåga att faktiskt slutföra och säkerställa att vi gör det vi säger att vi ska göra. Vi ser med tillförsikt fram emot resten av det här året, avslutar Ida Westberg.

Domen i korthet

H2GS får genom Mark- och miljödomstolens dom tillstånd att uppföra och driva stålverket i Norra Svartbyn, Boden. Det innefattar tillverkning av 280 000 ton vätgas och 4 200 000 ton järnsvamp per år samt en årlig, maximala produktion av följande färdiga produkter:

5 000 000 ton vardera av direktgjutna och varmvalsade band,

2 100 000 ton glödgade, betade och kallvalsade band,

2 100 000 ton galvaniserade band,

400 000 ton lackerade band.

Domen kan överklagas inom tre veckor.

Karta: Norra Svartbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!