Stålsatsning - kräver samverkan utanför Sveriges gräns

Stålverket H2GS ska bygga i Norra Svartbyn, Boden, är en av de största industriella satsningarna i landet på flera decennier. Det säger VD:n Henrik Henriksson. "Mycket av den kunskap vi måste hämta in kräver samverkan långt utanför Sveriges gräns."

"Var vi än vänder oss får vi ett positivt bemötande. Alla vill att vi ska lyckas och vill att det här ska hända. Den inställningen är viktig för det kommer krävas mycket och hårt arbete", säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.

"Var vi än vänder oss får vi ett positivt bemötande. Alla vill att vi ska lyckas och vill att det här ska hända. Den inställningen är viktig för det kommer krävas mycket och hårt arbete", säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.

Foto: Lena Tegström

Boden2021-10-07 07:30

H2 Green Steel ökar tempot i bolaget hela tiden, vecka för vecka.

Samtidigt som bolaget bygger plattformen i Boden och regionen jobbar det parallellt med förberedelser inför den andra finansieringsrundan. Den första rundan var framgångsrik och H2GS stängde sin serie A-aktiefinansiering på 105 miljoner USD från en utvald grupp investerare. Det motsvarar cirka 900 miljoner svenska kronor.

B-rundan kommer pågå under höst och vår.

– Vi håller också på med teknikvalen, som vi behöver i de olika produktionsstegen. Det gäller vätgasen, DRI-tornet där vi reducerar bort syret ur järnmalmen och stålverket. Det är många frågor kring tillstånd, infrastruktur och avtal för att kunna säkra råvaran; allt från järnmalm till el och effekt, säger Henrik Henriksson.

Företagets arbete med ansökan till miljötillstånd är i slutfasen och enligt Henriksson ska den lämnas in så fort som möjligt. Parallellt pågår andra processer som avser logistik och kraft.

– Det är ett arbete som görs med ett antal olika partners; som Bodens kommun, länsstyrelsen och regionen. Det här är även till viss del ett nationellt intresse med tanke på att satsningen är så stor, påpekar han.

De jobbar nära sina teknikleverantörer för att få en teknisk plattform i produktionen som fungerar.

– Det är beprövad teknik, men det har inte byggts ett stålverk i Europa på 40-50 år. Därför måste vi plocka in kompetens från delar av världen som gjort det här nyligen, säger Henrik Henriksson och tillägger att de vill bygga en trygg, säker och framgångsrik anläggning.

För att göra det har företaget rekryterat ett antal nyckelpersoner: Erik Boman, Maria Persson Gulda, Mark Miller, Olof Hernell och Durgesh Gupta.

Erik Boman kommer närmast från Ovako, som tillverkar komponentstål.

– Han kan industrin och kommer bygga upp ett starkt team med personer från den lokala regionen. Han kommer så småningom att bygga upp hela produktionsanläggningen för att få den att fungera och producera. Det är hans ansvar, säger Henrik Henriksson.

Sedan kommer det in ett gäng från USA, som har byggt den här typen av anläggningar ett par gånger under de senaste tio åren. Mark Miller är ansvarig och blir byggchef.

– Han är väldigt viktig så att vi får den maskinutrustning vi behöver och en optimal design; hur vi ska bygga anläggningen, designa flödena i fabriken och dimensionera logistiken. Han är viktig i det skede vi är i processen nu.

Maria Persson Gulda är en nyckelperson när det gäller den tekniska kompetensen.

– Digitaliseringen är en annan viktig del, som är ett verktyg för att bygga ett modernt, effektivt och hållbart produktionssystem. Där har vi tagit in Olof Hernell, som jag anser är Sveriges vassaste chef för digital information.

Han bygger upp den digitala plattformen tillsammans med Miller, Persson Gulda och Boman.

Bolaget har även tagit in en person från Mellanöstern, Durgesh Gupta, som kommer med ett eget team. Han har bland annat i Algeriet och Qatar byggt DRI-anläggningar.

H2GS kommer att bli synligare i Boden under hösten och från och med nästa år när byggstarten ska ske.

– Vi kommer ha en helt annan integration med det lokala näringslivet. Vi behöver jobba tillsammans både med det lokala och regionala näringslivet för att få det här projektet att flyga, avslutar Henrik Henriksson.

H2 Green Steel

H2GS strävar efter att bygga världens första storskaliga fossilfria stålverk.

Stålproduktionen står för 25 procent av Europas industriella koldioxidutsläpp. Det är mer än Nordens koldioxidutsläpp eller mer än alla flyg som avgår från EU.

Före 2030 ska H2GS uppnått en årlig produktionskapacitet på fem miljoner ton stål av hög kvalitet. Det kommer att vara ett betydande komplement till den befintliga svenska stålproduktionen och öka Sveriges nettoexportvärde med uppskattningsvis 30 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!