Ställverket guldägget i Bodens industripark

Förslaget till detaljplan handlar inte enbart om H2GS:s etablering av ett storskaligt stålverk. En stor del av Bodens industripark blir naturområde dit allmänheten har tillträde och planen ger utrymme för odling i växthus tack vara spillvärme från stålverket.

Fotomontage med vy över H2 Green Steels storskaliga stålverksanläggning sett från Rödbergsfortet i Boden.

Fotomontage med vy över H2 Green Steels storskaliga stålverksanläggning sett från Rödbergsfortet i Boden.

Foto: H2 Green Steel/Sandell Sandberg

Boden2021-10-21 20:09

Det var Bodens Utveckling AB, som tog initiativet till att skapa det stora industriområdet i Norra Svartbyn. Då med tanke på datacenteretableringar. Kommunen pekade även ut elintensiva näringar, som ett fokusområde.

– Ställverket i Svartbyn är ett guldägg med extremt god tillgång på grön el, säger Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig för Svartbyns verksamhetsområde.

undefined
Cecilia Kvibacke på Bodens kommun är utvecklingsansvarig för Svartbyns verksamhetsområde och visar var på kartan som väg och järnväg ska byggas.

Arbetet påbörjades redan 2015 och fördes även in i arbetet med Bodens översiktsplan. Mars 2017 tillkännagav kommunen att de skulle skapa ett megaindustriområde där. Markinköpen har genomförts successivt.

– När vi började ägde vi ingenting. Tack vara att fastighetsägarna varit positiva är vi där vi nu är, säger Lars Andersson, plan- och exploateringsexpert, som tackar alla berörda.

Gjorde man inga markundersökningar innan man köpte marken?

– Vår strategi då var inte att få hit ett stort stålverk och vi köpte egentligen inte in mark för att klara av vare sig stålverk eller industrispår. I takt med industrins transformation att vilja jobba med fossilfri el och ställa om sin verksamhet blev Svartbyn intressant ur vätgassynpunkt, förklarar Mats Berg, kommun- och näringslivschef.

Tanken från början var att stålproduktionen skulle ske i Luleå och vätgasproduktionen i Boden, men nu är planen att bygga hela anläggningen i Boden.

undefined
Den nya placeringen av H2GS:s verksamhetsområde efter justeringen.

Vätgasproduktionen föreslås ligga nära ställverket eftersom den kräver mycket el, men H2GS har på grund av markförhållandena varit tvungna att justera placeringen av den stora anläggningen. Det innebär att den kommer betydligt närmare bostadsbebyggelse. Därför har företaget nu ett kompletterande samråd.

Samtidigt ställer kommunen ut sitt förslag till detaljplan för industriområdet i Norra Svartbyn. Av underlaget framgår bland annat vilka markområden som kräver stabilitetshöjande åtgärder och vilka som inte har stabilitetsproblem.

– Det finns tre stora ändamål med den här planen. Ett är industriändamål och det är det största, sedan är det kontor och växthusodling, säger Cecilia Kvibacke.

Spillvärmen från stålverket kan till exempel användas för odling i växthus.

– Det finns företag som jobbar med storskaliga odlingar. Kommunen är inte med där annat än att vi kan möjliggöra det. Restvärmen från stålverket är enorm, säger Cecilia Kvibacke.

– Vi kommer att göra en förstudie hur vi kan jobba med vidareförädling. Storskalig livsmedelsproduktion med hög självförsörjandegrad är en modern lösning, säger Mats Berg.

Kommunen har avsatt ett stort område som naturmark kring Lillträsket och en vattenkorridor för Storbäcken. Förhoppningen är att den med tiden kommer återfå sin naturliga utformning.

– Det här säkerställer livsmiljön för groddjurslivet och specifikt åkergrodan, som har lekområden i Lillträsket och Ängesträsket. De övervintrar i Storbäcken, säger Cecilia Kvibacke.

– Vi lägger ut jättestora ytor med naturmark. Det innebär att kommunen äger marken och att den är tillgänglig för allmänheten, säger Lars Andersson.

– Jag tycker det är häftigt att på ett så här stort industriområde också få in så här stora ytor naturmark, tillägger Mats Berg.

Den får inte bebyggas.

undefined
Mats Berg, kommun- och näringslivschef, Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig för Svartbyns verksamhetsområde, och Lars Andersson, plan- och exploateringschef, berättar om planförslaget.

Många bodensare funderar mycket hur infrastrukturen ska lösas. Väg 605 skär rakt genom H2GS:s verksamhetsområdet och kommer stängas av från Bodenhållet.

– Vi kommer inte att dra om den, säger Cecilia Kvibacke.

Parallellt jobbar nu kommunen med en detaljplan för att möjliggöra bygget av en ny väg, som ska knyta ihop 97:an och väg 605, och ny järnväg till industriområdet. Ny infrastruktur föreslås följa befintlig kraftledning.

Klarar man bärigheten för tunga transporter med tanke på markförhållandena?

– Det är inte den enklaste framdriften av järnvägsspåret i de här markerna, men vi lutar oss tryggt mot experter som vet hur man bygger i olika typer av markområden, säger Cecilia Kvibacke.

Målsättningen är att förslaget till den detaljplanen ska kunna lämnas ut på samrådsremiss i december. Förhoppningen är att ungefär samtidigt kunna lämna ut detaljplanen för industriområdet, som nu är ute på samråd, på granskning. Det kommer underlätta för att få en helhetsbild.

Remisstiden för förslaget till detaljplan för industriområdet i Norra Svartbyn är 20 oktober – 17 november. Lars Andersson och Cecilia Kvibacke kan svara på frågor och ge information.

Här hittar du planen

Förslaget till detaljplan för industriområdet i Norra Svartbyn finns  på kommunens hemsida boden.se, stadsbiblioteket, Verkstan BBP, Medborgarservice och plan 5 på stadshuset.

Ett samrådsmöte hålls den 11 november klockan 18.30-20.00 i Björksalen, Björknäsgymnasiet.

17 november är sista dagen för att lämna in synpunkter.

Efter det går man igenom alla synpunkter, vilket kan leda till att förslaget justeras. Därefter går planförslaget ut på granskning ett varv till innan politikerna fattar beslut.

Karta: Flarkenvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!