H2GS grundades 2020 med målet att bygga en hållbar verksamhet med fossilfri stål- och vätgasproduktion i Boden och därmed möjliggöra en renare framtid för planeten jorden.
Fredagen före julhelgen i fjol lämnade företaget in sin ansökan om miljötillstånd med en begäran om att, i ett första steg få en byggnadsdom.
Ett år senare sammanfattar Henrik Henriksson det gångna året och de milstolpar företaget uppnått.
– Det har varit ett fantastiskt 2022. Året började med väldigt fina framgångar när det gäller vår försäljning. Vi aviserade redan efter första och andra kvartalet, att vi hade sålt 60 procent utav vår produktion.
De siktar på att bygga ett storskaligt grönt stålverk med produktion i gång redan 2025. Fem år senare räknar de med att ha uppnått full produktionskapacitet.
Kunderna H2GS skrivit avtal med finns främst i Europa, bland annat inom fordons- och byggindustrin.
– Det är en trygghet i att det finns en marknad för våra produkter. Det finns också en vilja att betala mer för det gröna stålet, säger Henrik Henriksson, som har en bakgrund som VD på lastbilsjätten Scania.
Han är inte förvånad att det gått så bra.
– Utifrån den förståelse jag har från fordonsindustrin visste vi att det fanns en vilja att ställa om från stora till små utsläpp med grönt stål. Det ligger mycket jobb bakom att sedan gå från det till att skriva bindande kontrakt på sju år och det är en bekräftelse.
En annan milstolpe var byggnadsdomen som kom sex och en halv månad efter att de lämnat in ansökan. Det innebar att de mitt under högsommaren kunde börja med markberedning och vägbyggen i Norra Svartbyn.
– Det var nytt rekord. Vi hade ett fantastiskt bra samarbete med myndigheterna, men vi gjorde också ett hästjobb internt för att få det på plats. Före 2030 kommer vi att uppnå en produktionskapacitet på fem miljoner ton högkvalitativt stål. Vi har fått väldigt mycket gjort på sajten. Det är imponerande.
På sensommar tog företagets medarbetare tillsammans med nära och kära och deras barn första spadtaget på Boden Industrial Park.
– Det är starka minnen från den dagen.
Efter det har bolaget fortsatt att säkra finansieringen. Det har säkrat skuldfinansieringen och har, enligt Henrik Henriksson, fått ett starkt stöd från kommersiella banker i Europa.
– Hela upplägget bygger på en lånefinansiering, som vi lyckats finansiera mycket tack vare att vi redan har sålt så stor del av vår produktion.
De har också gjort en ny finansieringsrunda, vilket resulterat i att det kommit in nya investerare med ett starkt hållbarhetsfokus.
– Det är viktigt för oss och våra kunder, att de som investerar har samma kompass som vi. Nu har vi en stark svensk och internationell grupp investerare med stora muskler, som kommer vara med på våra framtida resor.
Frågan som diskuterats mycket lokalt, regionalt och nationellt med tanke på de omfattande investeringsprojekten i norra Sverige har varit tillgången på grön el. H2GS behöver mycket av den varan för att kunna minska koldioxidutsläppen med 95 procent.
Henrik Henriksson påpekar att produktionsöverskottet i regionen kommer räcka fram till 2030. Han tillägger att tills dess de startar sin produktion kommer kraftproduktionen i Markbygden byggas ut med lika mycket som de behöver, omkring åtta terawattimmar.
– Elen måste fortsätta att byggas ut. Under året har vi också fått klarhet i att vi kan få fram kraft och effekt till vår anläggning. Än så länge har vi säkrat ungefär en fjärdedel av vårt behov genom ett sju år långt kontrakt med norska Statskraft och vi har ett antal andra kontrakt som ligger färdiga, men som vi inte aviserat ännu. Vi kommer följa hur elpriserna utvecklas under våren. Vi måste ha en mix mellan kontrakt med olika löptider och villkor och spotmarknaden.
Helst vill han ta både el och malm från Sverige, men de jobbar med olika, parallella leveransvägar av malm.
– Vi kan inte bara förlita oss på en lösning. Vi har kommit långt i diskussionerna att skeppa in den från andra delar av världen. Det pågår även diskussioner sedan lång tid tillbaka att ta malm från norra Sverige. Oavsett, så är malmbanans kapacitet en viktig beståndsdel. Idag finns det kapacitet, men flödet blir störningskänsligt. På längre sikt skulle vi behöva dubbelspår från Luleå till Narvik, vilket behöver börja byggas så fort som möjligt.
Han konstaterar att de fått väldigt mycket gjort på ett år, vilket bådar gått inför nästa. Då påbörjas pålning för bygget av stålverket och anläggningen för järnsvampsproduktionen.
– Man kommer kunna se grunden till byggnader. Senare under året kommer vi börja bygga på höjden. Det kommer också bli ny infrastruktur in till sajten. Vi håller på att slutföra designen på alla byggnader och logistiken.
Det arbetet fortsätter tillsammans med nyrekrytering. Nu är de drygt 150 anställda på H2GS och större delen av tillväxten sker i Boden. Nästa år börjar också tillströmningen av byggnadsarbetare.