Spionen lägger pussel - eller en svensk tiger

Spioner kommer i fokus på Försvarsmuséum i Boden under hösten.- Spioner har funnits i alla tider och skapat intresse, säger Annakarin Rönnbäck, chef för Försvarsmuséum.

Redan 1943 misstänkte den svenska säkerhetstjänsten att Stig Wennerström arbetade för Tysklands räkning och 1947 fanns det indikationer på att han hade ingående kontakter med Sovjetunionen. I slutet av 1950-talet intensifierades spaningarna mot Wennerström, och hans hemhjälp Carin Rosén värvades som agent för Säpo.  Under sin sista tid på fri fot var flygvapenöversten expert i nedrustningsfrågor åt Alva Myrdal.  I juni 1963 meddelade hemhjälpen att hon hittat några filmrullar gömda på hans vind. Filmerna visade sig innehålla hemliga handlingar och Wennerström greps några veckor senare, den 25 juni 1963. Efter en segdragen process med att få honom att erkänna, dömdes han till livstids straffarbete året därpå. Regeringen benådade honom 1974 - efter 20 år i fängelse. Den 28 mars 2006 avled Stig Wennerström, 99 år gammal.

Redan 1943 misstänkte den svenska säkerhetstjänsten att Stig Wennerström arbetade för Tysklands räkning och 1947 fanns det indikationer på att han hade ingående kontakter med Sovjetunionen. I slutet av 1950-talet intensifierades spaningarna mot Wennerström, och hans hemhjälp Carin Rosén värvades som agent för Säpo. Under sin sista tid på fri fot var flygvapenöversten expert i nedrustningsfrågor åt Alva Myrdal. I juni 1963 meddelade hemhjälpen att hon hittat några filmrullar gömda på hans vind. Filmerna visade sig innehålla hemliga handlingar och Wennerström greps några veckor senare, den 25 juni 1963. Efter en segdragen process med att få honom att erkänna, dömdes han till livstids straffarbete året därpå. Regeringen benådade honom 1974 - efter 20 år i fängelse. Den 28 mars 2006 avled Stig Wennerström, 99 år gammal.

Foto: Gunnar Westerlind / SvD / SCANPIX

BODEN2008-08-29 06:00
Intresset knyts framförallt till en utställning, som pågår från 20 september till 1 februari. Den heter kort och gott "Spioner".
Lojalitet eller svek? Hjälte eller förrädare? Enkla knep eller högteknologi?
Det är tre frågor som utställningen ge svar på.
Utställningen öppnades på Armémuséum 2006, men har senast varit i Falkenberg.
- Det är en av de mest besökta och intressanta utställningarna. Det känns väldigt roligt att vi lyckats få hit den, säger Annakarin Rönnbäck.
Pennpistoler
Utställningen omfattar bland annat film, autentiska spionföremål, Enigma krypteringsmaskin, pennpistoler, kartor, foton, tidningsartiklar och - inte minst - de radioapparater Stig Bergling och Stig Wennerström hade när de spionerade för rysk räkning.
Under hösten blir det också ett antal föreläsningar och en föreläsare är tv-journalisten Thomas Bresky, som inom kort kommer ut med en bok om spionaffären
med Fritjof Enbom - kallad en rättsskandal i skuggan av det kalla kriget.
Mytoman
- Enbom var en gåta och en mytoman. Han hade fått sparken från Norrskensflamman, äktenskapet hade spruckit och en tid levde han som utslagen till Stockholm. Till slut gick han in i sin egen fantasi.
- Men det är riktigt att han hade kontakt med ryssarna genom ryska ambassaden. Ryssarna tyckte dock att man inte hade någon användning av honom.
Thomas Breskys föreläsning är den den 16 november.
- Det blir lite speciellt att ha en föreläsning i Boden. Här finns säkert många som har erfarenhet av Fritjof Enbom och det kalla kriget.
Kontraspion Forsberg
Här fler föreläsningar på spiontemat:
4 Spioner och spioner, som spionerar på spioner.
Föresläsare är Tore Forsberg, förre chefen för Säpos kontraspionagerotel.
4 Ubåtsfrågan i nytt ljus.
Lars Borgnäs, reporter på
Svt:s "Uppdrag granskning, berättar om tiden på 80-talet när Nato-ubåtar kränkte svenskt vatten, men allmänheten, medierna, och politikerna fördes bakom ljuset.
"Mitt i mitt Afghanistan" och "Pilot på JAS 39" är rubriker på två andra föreläsningar.
- Vi försöker hela tiden vara så breda som möjligt och intresset för föreläsningarna har varit bra, säger Annakarin Rönnbäck.
Under hösten - 13-19 oktober - blir det också ett kulturrally i vilket olika kulturaktiviteter ska lyftas fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om