Sopor på villovägar
BODEN. Det är viktigt att kommunens renhållningsordning ger en helhetsbild av vilka sopor som produceras och vart de tar vägen.- Det är för att inga sopor ska kunna komma på villovägar, säger Holger Hansson-Palo, samhällsbyggnadskontoret i Boden.
Holger Hansson-Palo på samhällsbyggnadskontoret i Boden. foto: lena tegström
Foto: Lena Tegström
Tekniska förvaltningen har tagit fram förslag på en ny renhållningsordning och miljö- och byggnämnden har yttrat sig. Nämnden anser att det behövs kompletteringar. Slutgiltigt är det kommunfullmäktige som fattar beslut.
Avfallsflödet
- I planen bedöms mängden avfall och vad man gör med det. Avfallsplanen ska ge en helhetsbild och nämnden har föreslagit hur planen kan ge en bättre totalbild, säger Holger Hansson-Palo.
Då måste planen bland annat kompletteras med fraktionen slam och latrin; volym och vad man ska göra med det samt var anläggningarna för återvinning och bortskaffade av avfall finns i hela kommunen.
Holger Hansson-Palo förklarar att helhetsbilden är viktig för att inte avfall ska tippas hår och där.
- Syftet med planen är att tydliggöra avfallsflödet i kommunen. Målsättningen är att vi inte ska deponera något hushållsavfall. Matavfallet ska till biogasanläggningen och det brännbara till värmeverket för att producera energi.
Miljö- och byggnämnden vill också att det i planen ska framgå hur mycket kommunens industrier och företag tillför i avfall. Det saknas i förslaget.
Hjälper hushållen
Avfallsföreskifterna är ett regelverk som i första hand ska hjälpa hushållen.
Bland annat framgår vad man ska sortera och var man lämnar de olika fraktionerna. Kommunen har fortfarande problem med att hushållen slänger bland annat returpapper i det brännbara. Energiåtervinningen blir då inte optimal.
Här vill nämnden att man bättre tydliggör blanda annat hur ofta tömningen av slamavskiljare sker och var avfallet hämtas. I förslaget framgår inte det. Det finns en karta, men det är inte beskrivet i texten.
Dela tunna
Restavfall har bytt namn till deponiavfall. Holger Hansson-Palo saknar dock vad som menas med deponiavfall. Det kan till exempel vara porslin.
- Det är viktigt att budskapet som man går ut till medborgarna med är tydligt så att alla förstår. Det måste också vara rättsligt och juridiskt hållbart.
Många kommuninvånare hör av sig om sorteringsfrågor, men även om frågor kring dispens från sophämtning i sommarstugan. Det får man bara om man inte alls vistas i sin stuga. Om man bara är där lite så råder Holger Hansson-Palo människor att dela soptunna med grannen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!