Till helgen i samband med att Friluftsfrämjandet i Sverige firar 125 år och Mulle firar sin 60-årsdag blir det en mängd olika aktiviteter på Gruvberget i Boden, allt från geocashing till Mullestig. Det kommer också dit en svampkonsulent från Studiefrämjandet
Sofi Bergdahls engagemang i Friluftsfrämjandet bottnar i så mycket mer än att bara leda barn och vuxna i olika aktiviteter.
Hon blev medlem 2011 i samband med att hon tillbringade mer tid hemma i Boden. Då mest för att stödja föreningen, som hon tycker har ett bra syfte. För henne är det viktigt att det inte finns något vinstintresse.
– Vi försöker hålla nere kostnaderna så att alla ska ha råd. Många aktiviteter är dyra idag och vi vill därför ha ett brett utbud så att man inte ska behöva vara med i flera föreningar.
Själv har Sofi Bergdahl idrottat sedan hon var fyra år och all övrig fritid tillbringade hon i skogen.
– Jag är uppvuxen i skogen.
Januari 2015 hade de omkring 50 medlemmar. Det var i samma veva som Sofi Bergdahl fick tid över och engagerade sig mer. Hon blev invald i styrelsen för tre år sedan.
– Då hände något. Hon lyckades väcka en halvsovande styrelse. Då förvaltade vi i princip bara stugan här på Gruvberget. Sally (Sundbom, reds. anm.) hade någon Mullegrupp, säger Urban Sundbom.
För ett par år sedan utbildade sig Sofi Bergdahl till skidlärare i Friluftsfrämjandet regi. Hon ville starta skidskola. Klubben hade då byggt ett lifthus och fått igång skidliften som stått still i flera år. När skidskolan startade började också medlemmarna komma.
Urban Sundbom uppger att Sofi förde med sig ett engagemang och ett driv som gjorde att de alla blev på bettet.
– Vi hade idéer, men inga ledare, säger han.
Sofi Bergdahl dammsög vänkretsen på nya ledare. Den gröna verksamheten kom igång. Hon är fortfarande den enda ledaren för den vita verksamheten, men nu har de elva ledare på den gröna sidan. Totalt har de utbildat 13, men någon har flyttat. Idag uppgår medlemsantalet till exakt 368.
De har haft drygt 70 barn i olika grupper för barn från noll till tio år under våren. Gruppen Skogsknopp är för de allra yngsta och då handlar det om att sjunga och leka med kottar och mjukisdjur som motsvarar skogens djur. Föräldrarna är också med. Sedan vidareutvecklas verksamheten för varje åldersgrupp. Barnen börjar leta växter och studerar dem under lupp. De äldsta barnen lagar mat över öppen eld och övernattar i tält.
–Barn älskar naturen om de får en chans att vara där. Dels stimuleras deras upptäckarglädje, det handlar om allt från att fascineras av myror till att balansera på en stock, dels främjar det rörelse och motorik, säger Sofi Bergdahl.
Hon tycker om att vägleda både barn och vuxna och se dem utvecklas. Barnen blir trygga av att vistas i naturen. När de själva inser vad de kan och klarar av ökar både självkänsla och självförtroende, poängterar Sofi.
– Det är fantastiskt att se barnen utvecklas i den miljön. Att förmedla den här glädjen och se hur glada de blir när de lyckas är det som ger mest. Barn gläds åt saker som kan tyckas små för oss vuxna, men för dem är de stora. Det kan vara allt från att våga släppa mammas eller pappas hand till att komma ihåg namnet på ett träd eller känna igen en svamp.
Sofi Bergdahl har också startat löpargrupper för vuxna, dels för att människor ska känna sig trygg att springa när det är mörkt, dels för att man sporrar varandra i grupp. Helst skulle hon vilja hitta ledare som kan starta både kajak och klättring. Filosofin är att ge så många som möjligt en chans att delta. Därför började de Bollskoj för barn mellan fem och sju år. Där får de utan prestationskrav prova på olika bollsporter. De får också lära sig ta ansvar för sin egen boll.
Men idéerna är inte slut där. Föreningen har gjort i ordning snitslade promenad- och löpstigar och Sofi Bergdahl vill bygga en hinderbana för barn i skogen för att stimulera rörelseutveckling. Det finns redan en skiss, men de måste hitta folk som kan bygga den.
– Sofi har en enorm vilja, men en räcker inte till allt, säger Urban Sundbom. Vi står vid ett vägskäl; ska vi växa, stanna kvar där vi är eller gå åt andra hållet. Vi behöver fler ledare för att kunna utveckla verksamheten.
Föreningen genomför dessutom olika arrangemang såsom Barnens Vasalopp eller som nu till helgen bland annat Mulles minilopp. Urban Sundbom har en vision att Gruvberget ska bli som Ormberget fast större och att man ska kunna arrangera Naturens dag i Boden. Han vill bygga promenadstigar för funktionshindrade och ser en framtid där det går bussar upp på berget.
– Jag vill att det här ska bli ett riktigt friluftsområde.