Det råder besöksförbud på Boden äldreboenden.
Nya korttidsboendet Garnis har öppnat. Där hålls 14 platser lediga enligt förvaltningens pandemiplan och det finns en evakueringsavdelning med sex platser för eventuella covid-19-patienter. På Älvstrand vakanshålls mellanvårdsplatser.
Alla som har symtom på förkylning betraktas som misstänkta covid-19-fall. Det är alltid läkare som avgör om en person ska testas eller inte och om personen är i behov av slutenvård, men fall som är aktuella för slutenvården är få.
Boden har valt att skilja på omvårdnaden av sjuka och frisk. Det kan innebära fler arbetslag och mer personal. Samtidigt har man stoppat ledsagning och dagverksamhet samt beslut om avlastning.
– Det kan leda till ökat behov av hemtjänst och hemsjukvård, men syftet är minska smittspridningen. Vi undviker också att flytta smittade till riktade platser vid korttidsboendet. Vi vill i stället att de tillfälligt vårdas på sjuksal och därför har vi sjuksalar på i stort sett alla boenden. Det är bara på ett boende som vi inte hittat en lämplig lokal, säger Catharina Liljeholm.
Modellen är framtagen i samverkan med primärvårdsläkare och smittskyddsläkare. Socialchefen konstaterar att där de har skiljt omvårdnaden av friska och sjuka har det inte haft några nya fall.
Det har varit diskussioner om skyddsutrustningen, som initialt ledde till en viss frustration.
– Vi hade ett litet lager, men vi hade så vi klarade oss. Nu har vi byggt upp en lagerhållning, som känns trygg.
Hon förklarar att det finns tre nivåer avseende behovet av skyddsutrustning.
Nivå 1 gäller samtal och åtgärden där man ska hålla ett säkerhetsavstånd på minst två meter.
Nivå 2 gäller omvårdnad och åtgärd där man ska ha visir eller skyddsglasögon, munskydd och kortärmat plastförkläde samt handskar.
Nivå 3, samma som nivå 2, men munskyddet byts ut till andningsskydd samt långärmat plastförkläde.
Inom hemtjänsten har de färdiga skyddskit, handsprit och en inplastad instruktion på de olika skyddsnivåerna samt ett kit i reserv.
Enligt Catharina Liljeholm ska regionen nu börja testa vilka personer som är immuna. När det ska ske vet hon inte, men uppger att äldreomsorgens personal är en prioriterad grupp.
– Hela tiden förändras riktlinjer och förhållningssätt. Därför följer vi myndigheternas rekommendationer och har kontinuerlig avstämning med smittskyddet.