Socialchef polisanmäler assistansbolag

Catharina Liljeholm, socialchef, har polisanmält företaget Humana assistans AB. Företaget har fakturerat kommunen för sjuklöner för en brukare som inte bor i Bodens kommun. Kommunen har betalat ut över 140 000 kronor.

Socialchefen Catharina Liljeholm beslutade den 16 april att polisanmäla ett företag då det fanns misstake om brott mot socialnämndens verksamhet.

Socialchefen Catharina Liljeholm beslutade den 16 april att polisanmäla ett företag då det fanns misstake om brott mot socialnämndens verksamhet.

Foto: Norr Media

Boden2020-04-28 05:00

Humana assistans AB har enligt anmälan under perioden 1 december 2012 till och med 16 augusti 2019 fakturerat Bodens kommun sammanlagt 144 494. Beloppet avser ersättning för sjuklönekostnader för en brukares personliga assistenter.

Bodens kommun har betalat ut ett ekonomiskt stöd till företaget under perioden med totalt 140 826 kronor.

Vid en kontroll upptäckte socialförvaltningen att den aktuella brukaren inte bor i kommunen, utan hade flyttat därifrån den 1 juni 2012. Brukaren har därför inte varit berättigad till stöd för personlig assistans av Bodens kommun sedan flytten.

Brukaren är folkbokförd i Piteå kommun. När Bodens kommun kontaktade Piteå framkom att företaget fakturerat Piteå kommun för sjuklönekostnader i samma ärendet och för samma datum.

Hur kunde det bli så här?

– Det funderade vi också på, säger Josefin Mikaelsson, chefsjurist på Humana assistans.

Hon förklarar att brukaren hade beslut om statlig assistansersättning och bodde i Bodens kommun. När personen flyttade 2012 blev det inte automatiskt överfört i deras system för sjuklönefakturering. Den är centraliserad i Örebro och sköter faktureringen för brukare i hela landet.

Därför fortsatte fakturorna gå till Bodens kommun, som betalade.

– Så det kom inte heller fram till oss att det rådde ändrade förhållanden. Nu när man lägger in en uppgift på ett ställe syns det även på andra ställen, säger Josefin Mikaelsson.

Men måste inte ni veta var ni ger personen assistans, för nu har det dubbelfakturerats?

– Det har det inte gjort, säger hon och förklarar att när Bodens kommun uppmärksamma det här och tog kontakt med dem, så stoppade företaget sjuklönefakturorna till Boden.

– Sedan skickade vi kreditfakturor på de felaktiga fakturorna. Därefter skickade vi fakturor till Piteå kommun för det var ju dit de skulle gå. Så det finns ingen dubbelfakturering.

Har ni betalat tillbaka till Boden?

– Nej, för det beslutet kom förra veckan och överenskommelsen med handläggarna vara att de skulle fatta beslut på den totala summan och sedan betalar vi tillbaka det beloppet.

Därför blev Josefin Mikaelsson förvånad över anmälan. Rubriceringen är bedrägeri. Polisen har beslutat att inte inleda förundersökning då det är ett uppsåtsbrott och svårt att bevisa. Enligt företaget är det som skett ett misstag.

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!